Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Spaargeld of zelfs geleend geld voor isolatie is zinvolle investering

woning isolatie spaargeld

11 februari 2019

Home » Blogs Woontlekker » Spaargeld of zelfs geleend geld voor isolatie is zinvolle investering

Het isoleren van je woning verhoogt je wooncomfort en verlaagt je energierekening. In dit blog op Woontlekker lees je meer over geld voor je isolatie. Of je nu je spaargeld investeert of geld leent, je kunt op termijn een flink bedrag besparen.

Nederland heeft in het Klimaatakkoord afgesproken dat we in 2030 met zijn allen 49% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Dat betekent dat onder andere het verwarmen van ons huis een stuk efficiënter moet. Met een goede isolatie bereik je dat de warmte die je opwekt, langer behouden blijft.

Isoleren van een tussenwoning levert een besparing op van bijna 1.200 m3 gas per jaar

Op dit moment zijn drie op de vier woningen in Nederland onvoldoende geïsoleerd. Dat stelt energiebedrijf Essent. Zij zeggen dat een niet geïsoleerde tussenwoning per jaar bijna 1200 m3 gas kan besparen. Voor wie een hoekwoning, 2 onder 1 kap of vrijstaande woning heeft, is de besparing nog veel hoger.

Dakisolatie in 8 jaar terugverdienen

Isolatiematerialen zijn er in vele soorten en maten, onder andere glasisolatie, bodemisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en muurisolatie. Elke vorm levert zijn eigen besparing op. Zo is met de isolatie van een schuin dak (tussenwoning) de besparing 550 euro per jaar. Zo’n investering kun je volgens Essent gemiddeld in acht jaar terugverdienen.

Zo’n bedrag klinkt als muziek in mijn oren. Wij hebben recent eindelijk ons grote dakisolatieproject afgerond. Een eigen klus, dus misschien een kleinere besparing, maar toch!

Website rvo.nl

Onderzoek online wat de status is voor geleend of gesubsidieerd geld voor isolatie. De subsidies en voorwaarden voor de leningen veranderen vaak. Anno 2023 krijg je bijvoorbeeld wel geld voor je isolatieklus, mits je die uitbesteedt. Een aantal jaar daarvoor was er helemaal geen subsidie.

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen per gebouw voor een combinatie van energiebesparende maatregelen (ten minste twee) wel subsidie krijgen. Ook is er subsidie voor energieadvies en begeleiding van het proces binnen de VvE om te komen tot besluiten over energiebesparing.

isolatie blog Woontlekker

De energie die je in je huis steekt om deze te verwarmen, blijft met isolatie veel beter behouden.

Let op: de subsidie moet vooraf worden aangevraagd, niet na de uitvoering. Het gemiddelde subsidiebedrag per woning is maximaal 20.000 euro. Als de vereniging besluit het maximale aantal energiebesparende maatregelen in het hele gebouw te nemen, dan komt elke huiseigenaar in aanmerking voor extra subsidie van 4.000 euro.

Lees hier meer over op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hier vind je ook een rekenhulp voor het vooraf berekenen van de subsidie.

Meer geld voor isolatie door lager btw-tarief

Als particulier krijg je geen subsidie, maar je profiteert in 2019 voor het laten isoleren van daken, vloeren en muren wél van het lage btw-tarief van 9%. Zo hou je dus meer geld voor isolatie over. Je woning moet ouder zijn dan twee jaar. Het lage tarief geldt alleen voor de arbeidskosten voor het plaatsen. Het is niet van toepassing op de materiaalkosten of andere werkzaamheden die met de isolatieklus gecombineerd worden (bijvoorbeeld sloopwerken).

Wil je gebruikmaken van het verlaagde btw-tarief, dan moet je dus een beroep doen op een erkende aannemer.

Website energiebesparendoejenu.nl

Voor een isolatieklus kun je natuurlijk je spaargeld gebruiken. Heb je dat niet of wil je het bewaren als appeltje voor de dorst? Met een Energiebespaarlening kun het werk toch laten uitvoeren. Deze lening heeft geen afsluitkosten en mag boetevrij vervroegd worden afgelost.

Met een Energiebespaarlening kun je direct profiteren van een lagere energierekening

Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de 2.500 en 25.000 euro, voor ‘Nul op de Meter renovaties’ is het zelfs 50.000 euro. De rente verandert niet tijdens de looptijd van de lening en is vaak fiscaal aftrekbaar. Je betaalt voor rente en aflossing een vast bedrag per maand en aan het einde van de looptijd heb je de volledige lening terugbetaald.

Je kunt de lening ook combineren met de subsidie op een warmtepomp of zonneboiler. Er is tevens een regeling voor Verenigingen van Eigenaren. Voor het financieren van  energiebesparende maatregelen kan de VvE Energiebespaarlening worden aangevraagd.

Op de website staat te lezen: ‘Afhankelijk van de energiemaatregel en jouw huidige energieverbruik kan de besparing op je energiekosten genoeg zijn om de maandelijkse betaling van je lening te dekken. En is je lening afgelost, dan blijf je profiteren van de besparing.’

Kijk, dat is natuurlijk mooi! Je verdient de investering dubbel en dwars terug en draagt ook nog bij aan een beter milieu! Dat maakt het isoleren van je woning de overweging meer dan waard.

Meer lezen over isolatie

De blogs die eerder over isolatie op Woontlekker verschenen vind je hier:

Andere interessante blogs…