Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Student bedenkt praktisch ventilatiepaneel voor frisse lucht

praktisch ventilatiepaneel voor frisse lucht

16 oktober 2017

Home » Blogs Woontlekker » Student bedenkt praktisch ventilatiepaneel voor frisse lucht

Om te ventileren zetten we graag een raam open. Terwijl de lucht uit een ventilatiesysteem eigenlijk beter is en gezonder. Die is namelijk goed gefilterd en in de winter voorverwarmd. Ik zag het ROWI ventilatiepaneel van TU Delft-student Stijn Speksnijder bij ICDuBo in Rotterdam. Hij bedacht een praktisch ventilatiepaneel voor frisse lucht. Een energiezuinig huis dat makkelijk te bedienen is? Dit ventilatiepaneel speelt er goed op in. Oftewel: het raam is geen raam. Blog met medewerking van Carl-peter Goossen.  Meer lezen over ventilatie? Download het e-book onderaan!

Als onderdeel van een (tijdelijke) tentoonstelling in samenwerking met de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, kwam ik bij ICDuBo het ROWI-paneel tegen. Dit is een ventilatiepaneel met een heel eenvoudige interface: om gefilterde (gezonde) lucht in je goed geïsoleerde woning te krijgen zet je dit paneel open, alsof je een raam openzet. Het ROWI-paneel is een van de 5 ontwerpen in deze tentoonstelling.

Ventilatiepaneel brengt frisse lucht in een energiezuinig huis

Door het paneel naast het raam open te draaien neemt de ventilatie toe. Door het weer te sluiten, gaat de ventilatie terug naar de meestal optimale stand. Als de luchtkwaliteit in huis minder wordt geeft het paneel een rode gloed, bijvoorbeeld als er veel mensen op bezoek zijn. Wordt er energie verspild omdat de ventilatie onnodig hoog staat, dan geeft ROWI een blauw licht. Door ventilatiebuizen aan de achterkant ervaar je direct dat er frisse lucht naar binnen stroomt.

Het raam is geen raam

Ik vroeg Carl-peter Goossen van Bouwnext om een toelichting en zijn mening over dit ventilatiepaneel. “Dit is een hartstikke leuk ding”, zegt hij. “Normaal doe je een raam open om frisse lucht te krijgen. Maar in een goed geïsoleerd huis wil je dat ’s winters eigenlijk niet. In zo’n huis zit balansventilatie. Veel bewoners vinden dat ingewikkeld om te bedienen, daarom worden ze vaak niet optimaal gebruikt.”

“Nu lijkt het alsof je het raam opendoet, maar het is geen raam. Met dit paneel zet je de ventilatie aan. Je doet een handeling die vroeger heel normaal was: het raam openzetten. Nu doe je die handeling om een installatie te bedienen.

Je kunt dit heel goed inbouwen in een passief huis of in een BENG-woning (Bijna Energie Neutraal Gebouwd – red.), waarbij je dit paneel naast het gewone raam plaatst. Maar dit gebruik je dan in de winter in plaats van je raam open te zetten en krijgt zo voorverwarmde lucht in huis die toch heel fris is.

Dit soort interfaces worden steeds belangrijker. Bewoners willen graag een makkelijk te bedienen huis hebben en daar is dit ventilatiepaneel een goed voorbeeld van. Dat je makkelijk en eenvoudig je installatie bedient als een raam openzetten, is zeker iets dat toekomst heeft.”

WoonWijzerWinkel voor consumenten

Met een zakelijk netwerk was ik onlangs bij het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) in Rotterdam, op de Heijplaat. Een geweldig interessant inspiratiecentrum voor professionals én voor consumenten.
Het zusje van het op de zakelijke markt georiënteerde ICDuBo is de WoonWijzerWinkel, de grootste showroom in Nederland met duurzame producten en installaties voor je huis. Als particulier ben je daar de hele week welkom om inspiratie op te doen als je energiezuinig wilt wonen. Samen maken deze centra van dezelfde opstellingen en presentaties gebruik. Die komen van zo’n 250 bedrijven en organisaties.

Ik adviseer je zeker eens hier te gaan kijken. Er is zoveel te zien! Je bent er zo een paar uur zoet en doet er veel inspiratie op!

Mijn bezoek leidde tot nog 3 blogs met filmpjes:

Bouw je eigen WikiHouse
Infraroodpaneel vervangt je gasaansluiting
WoonWijzerWinkel heeft 450 duurzame oplossingen voor woningeigenaren

Alles over ventilatie in ons e-book

Wil je meer lezen over wat ventilatie precies is, hoe je een ventilatieplan maakt, welke ventilatiesystemen er zijn en wat het belang ervan is? Download dan ons e-book en ontvang naast kennis ook praktische tips hoe jezelf aan de slag kunt gaan. Het is helemaal gratis! Op onze ‘Gratis‘ pagina vind je meer van dit soort downloads.

Andere interessante blogs…

Is een airco duurzaam?

Is een airco duurzaam?

Een airco is lekker in de zomer, steeds meer mensen gebruiken hem ook om te verwarmen. Maar, is een airco wel duurzaam?

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!