Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Tips om kierdichting zelf te doen voor energiebesparing en minder tocht

Kierdichting zelf

21 december 2022

Home » Blogs Woontlekker » Tips om kierdichting zelf te doen voor energiebesparing en minder tocht

Misschien voel je het als je langs de voordeur loopt, of als je naast het raam staat: tocht. Het kan op veel plekken in je huis voorkomen en ontstaat doordat er kleine naden en kieren in je huis zitten. Tocht is niet fijn voor je woongenot en zeker niet voor je energierekening in de winter. In dit blog tips om gemakkelijk en goedkoop kierdichting zelf toe te passen in je woning. Onderaan vind je een download met meer plekken waar je naden en kieren zelf kunt dichten.

Het verbeteren van naad- en kierdichting is vaak een kleine ingreep waarmee je behoorlijk wat energie kunt besparen. Milieu Centraal geeft aan dat in een gemiddelde tussenwoning 70 m3 gas per jaar kan worden bespaard als naden en kieren worden gedicht. Extra interessant: veel ingrepen kun je gemakkelijk zelf uitvoeren en de investering voor materialen zoals tochtstrips is minimaal.

Verschillende ingrepen bij de voordeur

Is het in de hal bij de voordeur koud? Dan is er waarschijnlijk een (of meerdere) luchtlek. Er zijn verschillende plekken waar naden kunnen zitten: in het kozijn, bij de brievenbus of bij het hang- en sluitwerk. Elk luchtlek heeft een andere oplossing. Hieronder noemen we wat je zou kunnen doen, maar kijk ook of dit kan in jouw situatie! Elk huis is anders.

  • Soms sluit de deur niet meer goed aan op het kozijn. Tochtstrips zijn geschikt om in de zijkant en de bovenkant van het kozijn aan te brengen. Als het onder de deur tocht, dan heb je waarschijnlijk een tochtlat of tochtborstel nodig.
  • Een brievenbus in de deur kan een enorm luchtlek zijn. Aan de buitenkant zal er waarschijnlijk wel een klep zitten, maar niet elke deur heeft aan de binnenkant een extra klep en tochtborstel. Een eenvoudige oplossing!
  • Als hang- en sluitwerk niet goed aansluit, dan past de deur vaak niet goed in het kozijn. Dit is te verhelpen door te zorgen dat het goed is afgesteld, maar kan ook worden opgelost door extra sloten te plaatsen. Zo sluit de deur waarschijnlijk beter aan op het kozijn. En je hebt ook meer veiligheid! 

Er kunnen ook andere redenen zijn waarom het koud is in de hal bij je voordeur. In oude huizen kan het zijn dat het kozijn en de muur niet meer goed op elkaar aansluiten waardoor tocht ontstaat. Dit vergt waarschijnlijk wel een grotere investering dan de paar tientjes die je kwijt bent aan tochtstrips of een extra brievenbusklep.

Disclaimer: hierboven zijn een tweetal links genoemd waar wij geld mee kunnen verdienen. Het kost jou niks extra en helpt ons de site te onderhouden.

Andere eenvoudige ingrepen

Er zijn nog een aantal andere ingrepen die je kan toepassen om kierdichting zelf te realiseren. Als je een schuin dak hebt dan kijk dan eens of de aansluitingen met andere dakdelen helemaal kierdicht zijn. Denk bijvoorbeeld aan de schoorsteen en andere leidingen die door het dak naar buiten gaan. Maar kijk ook helemaal onder in het huis bij het kruipluik. Dit is niet bij iedere woning geïsoleerd en er komt vanuit de kruipruimte vaak veel kou omhoog!

In de vorige alinea schreven wij over tochtstrips plaatsen in de deur. Dit kun je natuurlijk ook in andere kozijnen met openslaande ramen doen. In mijn eigen woning heb ik deze vorm van kierdichting zelf toegepast en het levert mij veel wooncomfort op. Hieronder een filmpje over hoe je dit zelf kan installeren, of lees de bijbehorende blog. En kijk vooral naar de gebruiksaanwijzing van jouw tochtstrips, want het kan verschillen.

Video met uitleg hoe kierdichting zelf toe te passen. Link: https://www.youtube.com/watch?v=77uzpLla3Yw

Manieren om luchtlekken op te sporen

Wil je precies weten waar de luchtlekken in jouw woning zijn? Er is een nieuwe ontwikkeling genaamd ‘Ultrasoon scan’ waarmee je luchtlekken kan opsporen. Deze is goedkoper dan de zogenaamde blowerdoortest, omdat je het ook in een deel van de woning kan uitvoeren. Dit zijn echter scans waarbij je een professional in de arm moet nemen. Wil je zelf luchtlekken opsporen? Houd dan bijvoorbeeld een kaars bij een vermoedelijk luchtlek. De vlam gaat wapperen als er tocht is. Liever niet met vuur aan de slag? Als je je hand nat maakt is deze gevoeliger voor luchtstromen.

Of lees het artikel van Milieu Centraal.

E-book: nog meer kierdichting zelf toepassen

Wil je aan de slag met kierdichting en ben je benieuwd op welke andere plekken je ook kierdichting zelf gemakkelijk kunt toepassen? Of welke plaatsen juist door heel veel mensen over het hoofd worden gezien? Download dan het e-book kierdichting hieronder. Hierin staan ook de nadelen van kierdichting beschreven en wordt het concept luchtdichtbouwen uitgelegd.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!