Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Twee duurzame uitjes op 5 november

Duurzame Huizen Route

Door Saskia de Jong

28 oktober 2016

Ben je aan het nadenken over een duurzamer huis? Of heb je al concrete plannen voor woningisolatie? En heb je zaterdag 5 november tijd? Blok die dag dan in je agenda voor twee duurzame uitjes. Want dan kun je in het hele land woningen bezoeken. Woningen die meedoen aan de Duurzame Huizen Route, of die meedoen aan de Dag van de Isolatie.

Eerste duurzame uitje: Duurzame Huizen Route

Aan de Duurzame Huizen Route doen 650 woningen mee. Dit evenement vindt op 2 zaterdagen plaats, ook op 12 november. Deze route wordt al een aantal jaren georganiseerd en wordt gesteund door gemeenten en partners in het hele land. Zo schrijven ze op de site: “Het doel van de Nationale Duurzame Huizen Route is om de verschillende bestaande initiatieven op het gebied van duurzaamheid en wonen samen te binden. Of het nu gaat om spouwmuurisolatie, HR++ glas, zonnepanelen, balansventilatie of een volledig energieneutraal huis, alle opgedane kennis en ervaringen zijn waardevol. Een goed verhaal en het ervaren van een duurzame oplossing kan anderen op weg helpen in hun zoektocht naar energiezuinig en comfortabel wonen.”

Van 3 energiezuinige huizen maakte ik een filmpje

Deze prachtige woning in Oijen bij Oss bezocht ik tijdens een eerdere openstelling . Je kunt er op 5 november terecht. Ik maakte er een filmpje over waarin ik de vrouw deze huizes interviewde:
Royale energiezuinige woning verstookt slechts 250 euro/jaar

Ook in dit bijzondere huis in Groenlo ben ik al eens wezen kijken. Ook daarvan maakte ik een filmpje: Nulwoning laat auto rijden op elektriciteit. De woning is alleen op 5 november te bezoeken.

Bij deze tussenwoning in Nijmegen ben ik ook al eens op bezoek geweest. Van mijn bezoek maakte ik een filmpje: Energiezuinig wonen: de ambitie van Karla.

Wat leuk is aan de Duurzame Huizen Route is dat je in gesprek komt met bewoners en alle vragen kunt stellen die je hebt. Velen zijn al jaren bezig met energiezuinig wonen en stellen ook al vele jaren hun huis open om anderen te inspireren.

In alle gevallen geldt: vooraf via de site aanmelden.

dag van de isolatie

Tweede duurzame uitje: Dag van de Isolatie

Werk in uitvoering bekijken? Dat kan op 5 november in het hele land in meer dan 100 huizen. Op de Dag van de Isolatie krijg je de mogelijkheid om samen met de woningeigenaar met eigen ogen te zien wat isolatie van muren, vloer en dak in de praktijk betekent. Op de site zie je dat er inmiddels veel woningen staan die die dag geïsoleerd worden. Bijvoorbeeld in Werkendam. Daar gaat Liesbeth van Tongeren van Groen Links aan de slag en helpt zij het isolatiebedrijf bij de aanpak van een woning. Die dag vinden er ook evenementen plaats, die vind je ook in het overzicht.

De Dag van de Isolatie is een initiatief van VENIN, de Vereniging van Erkende Na-Isolatiebedrijven in Nederland. Vooraf aanmelden is niet nodig!

Check de site voor alle informatie

Tip: bezoek op 5 november een of enkele isolatieprojecten en doe op 12 november de Duurzame Huizen Route!

Blog over isolatie spouwmuur

Dit voorjaar schreef ik de blog Isolatie spouwmuur scheelt kwart energieverlies. Je spouwmuur isoleren geeft direct een voelbaar verschil. Het kan je tot een kwart energieverlies schelen. Doordat de temperatuur van de binnenmuur voelbaar omhoog gaat, is tocht of trek als je op de bank zit, merkbaar minder. En ’s zomers blijft het koeler. Er zijn best veel halleluja-verhalen over isolatie van de spouwmuur. Deze blog brengt helderheid!

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!