Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Vacuümglas: voor monumentale panden of alle woningen?

Vacuümglas

12 oktober 2022

Home » Blogs Woontlekker » Vacuümglas: voor monumentale panden of alle woningen?

Er zijn veel soorten glas die je kunt toepassen in je woning. Er wordt veel gekozen voor HR++ en ook voor triple glas, maar er is ook een relatief nieuwe glassoort op de markt: vacuümglas. Hiervan wordt gezegd dat het ideaal is om in monumentale panden toe te passen. Wat is vacuümglas precies? En wat zijn de voor- en nadelen? En is glas wel hetgeen waar je op moet focussen in monumentale renovaties? Je leest het hier.

Vacuümglas is een van de nieuwste soorten glas: het is nog niet zo lang op de markt. Het isoleert net zo goed als triple glas, maar is veel dunner. Hierdoor kan het in kozijnen worden geplaatst waar voorheen enkelglas in zat, zonder dat de kozijnen vervangen hoeven te worden. Ideaal dus voor monumentale gebouwen die hun looks moeten behouden. En misschien ook wel voor andere soorten woningen?

Hoe werkt vacuümglas?

Vacuümglas bestaat uit minimaal twee soorten glas waarvan een voorzien is van een speciale coating die de warmte terug naar binnen reflecteert. Tussen de glassoorten zit een vacuümspouw van 0,1 millimeter. In het glas zit een klein ventiel dat de lucht uit de vacuümspouw trekt. Hierdoor wordt een vacuüm gecreëerd. Geen zorgen: de twee glazen platen zullen niet tegen elkaar worden getrokken. Er zitten namelijk hele kleine bolletjes in die de twee glasplaten uit elkaar houden. 

Het gecreëerde vacuüm voorkomt uiteindelijk warmte- en geluidstransmissie en zorgt voor een extreem hoge isolatiewaarde en een goede geluidsdemping. Zo zit je er uiteindelijk warmpjes bij maar heb je ook minder last van omgevingsgeluiden van buitenaf. 

Voordelen vacuümglas

Zoals eerder genoemd isoleert vacuümglas net zo goed als triple glas. Op dit moment zijn dit dus de best isolerende glassoorten en de beste optie om te plaatsen in je kozijn. Daarnaast kent dit glas nog andere voordelen. Verschillende sites noemen het volgende:

  • Geluidswerend: als je aan een drukke straat woont zal dit een stuk schelen vergeleken met enkel glas. Over het algemeen is dit effect groter dan bij triple glas.
  • Dun: doordat het glas dun is, kan het makkelijk in bestaande kozijnen worden geplaatst.
  • Licht (van gewicht): doordat het zo dun is als enkelglas, is het een stuk lichter. Daarnaast wordt het licht van buiten veelal beter doorgelaten dan bij bijvoorbeeld triple glas doet.
  • Stijgende woningwaarde: grote kans dat je woning een energielabel verbetert, waardoor de woningwaarde stijgt.
  • Duurzaam: het is loodvrij en 100% recyclebaar
  • Minder materiaal: het glas is veel dunner dan HR++(+) glas wat resulteert in minder materiaalverbruik en minder brandstofverbruik bij het transport. Driedubbel duurzaam dus!
  • Levensduur: het glas kan tot wel 50 jaar meegaan 
Vacuümglas fineo
Bron: Fineo vacuümglas (dito voor de omslagfoto)

Vacuümglas het summum?

Na deze rij van voordelen vraag je je misschien af waarom dit glas niet in elke woning wordt geplaatst? Bijvoorbeeld in een nieuwbouw of niet-monumentale woning. Dat komt voornamelijk door het prijskaartje. Vacuümglas is namelijk een stuk duurder dan andere glassoorten. Wel stelt Verbouwkosten dat deze investering zich terugverdient doordat het glas tot 50 jaar meegaat. Bij andere glassoorten is deze levensduur korter. Maar wie weet is er over 10 jaar wel weer een verbeterde variant van dit glas…

Belangrijke kanttekening: uit de praktijk blijkt dat vacuümglas niet altijd zo isolerend is als op voorhand wordt beweerd. Het grootste oppervlak van het glas is super isolerend, maar langs de glasrand ontstaat vaak een koudebrug. Afstandhouders kunnen dit tegengaan, maar die zijn niet van toepassing bij vacuümglas. De fabrikanten hebben gelukkig wel een oplossing gevonden op het warmteverlies langs de randen: het glas dieper in het kozijn installeren. Normaal gesproken wordt het kozijn 17 mm diep in het kozijn geplaatst. Maar om optimaal profijt te hebben van je vacuümbeglazing kan je deze beter op 4 cm installeren.

Nieuw glas in jouw woning?

In de gemiddelde woning kan vacuümglas gewoon worden geplaatst. Of dit soort glas het meest geschikt is hangt waarschijnlijk vooral af van het kostenplaatje. Zijn je kozijnen op dit moment geschikt voor vacuümglas en net nieuw? Dan is vacuümglas wellicht beter dan triple glas omdat je voor het plaatsen van triple glas waarschijnlijk nieuwe kozijnen moet aanschaffen. Kozijnen hebben trouwens veel invloed op de isolatie van je woning. Lees er hier meer over. 

Milieucentraal heeft een hele pagina gewijd aan het vervangen van glas (en kozijnen). Ze gaan in op verschillen, kosten, subsidies en geven advies en tips wat je het best kan doen in jouw situatie. Deze pagina vind je hier. Wij hebben daarnaast ook een download over verschillende soorten glas voor je gemaakt. Bekijk de download hier.

Nieuw glas in jouw monumentale pand?

Allereerst is het van belang om te bepalen wat er allemaal mogelijk is met de ramen van het monument. Of je het glas mag vervangen hangt namelijk af van het feit of dit monumentaal glas is of niet. Als dat zo is, moet het huidige glas erin blijven zitten. Je kan dan achterzetbeglazing of voorzetramen plaatsen, isolerend glasfolie aanbrengen of isolerende gordijnen ophangen. Als je niet-monumentaal glas hebt zou vacuümglas daarentegen wel een geschikte oplossing voor jouw monumentale pand kunnen zijn.

“Staar je niet blind op glas”

In monumentale panden waar geen monumentaal glas in zit, kan dus wel ander glas worden geplaatst. Vacuümglas zou hier dus een geschikte oplossing zijn omdat het kozijn hetzelfde blijft en een hogere isolatiewaarde heeft dan ander monumentaalglas. Op Monumenten.nl staat een interessant artikel over vacuümglas waarin ook wordt gesproken met experts. Expert Martijn Haitink merkt hierin op dat de focus bij veel eigenaren van monumentale woningen vooral op glas ligt, terwijl hij meent dat kierdichting vaak belangrijker is om energie te besparen. Dat artikel lees je hier. Op Woontlekker staan al verschillende blogs over kierdichting en tochtstrips. Ga hier ook zeker mee aan de slag als je je (monumentale) woning wilt verduurzamen. 

Andere interessante blogs…