Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

VanGasLos en KomVanDatGasAf; Nederland zonder aardgas

Nederland zonder aardgas - Woontlekker

5 mei 2017

Home » Blogs Woontlekker » VanGasLos en KomVanDatGasAf; Nederland zonder aardgas

Begin februari startte de publiekscampagne ‘Van Gas Los’. Het doel is om het grote publiek bewust te maken van de praktische gevolgen van de energietransitie. Uit onderzoek van de initiatiefnemers blijkt dat veel Nederlanders nog geen idee hebben dat aardgas geleidelijk uit huis zal verdwijnen. Toch kan het belangrijk zijn om hier vandaag al rekening mee te houden. Koop je bijvoorbeeld nog een gasfornuis of ga je al over op inductiekoken?
Wil jij meer weten en meedenken over deze onderwerpen? Dan heb ik een leuke tip voor je: bezoek het VanGasLos Festival van 10 t/m 12 mei 2017 in Amsterdam. Een week later kun je naar KomVanDatGasAf in Utrecht.

Het VanGasLos festival duurt drie dagen, en iedere dag is gericht op een ander publiek. Er is een programma speciaal voor bestuurders en politici en een jongerenprogramma, met onder andere serious games over de energietransitie. Er wordt ook een jongerenmanifest uitgewerkt met groene suggesties voor het nieuwe regeerakkoord. En er is een speciale dag voor bewoners in pilotwijken en gaswinning gebieden, en voor lokale bestuurders en installateurs.

Bewonersdag

Ik denk dat vooral de bewonersdag voor jou best interessant kan zijn. Het gaat over vragen als: hoe ga je koken zonder gas? Hoe verwarm je je woning? Welke alternatieven zijn er? En als je meer wil weten over hoe corporaties, gemeenten en energieleveranciers straks omgaan met de overgang naar gasloos, dan vind je op de informatiemarkt ongetwijfeld alle informatie die je nodig hebt.

Er zijn stands over isolatie, warmtenetten, warmtepompen en andere alternatieven voor aardgas. Je kunt een workshop inductiekoken volgen met echte ‘top koks’, foodblogster Francesca ontmoeten, of een praatje maken met mensen die wonen in gasvrije pilotwijken, en daardoor misschien wel de beste ‘ervaringsdeskundigen’ zijn. Ook is er een speciale vertoning van de film Onderstroom: filmer Jeroen Hoogendoorn legde vast wat er gebeurt als rond zijn eigen dorp het grootste windpark van Friesland moet verrijzen. Na afloop van de film kun je napraten met Jeroen en met enkele dorpsbewoners.

Hier een leuk filmpje van Francesca over koken op inductie. Ik heb zelf ook zo’n lekkere brede kookplaat.

De toegang is gratis, maar de organisatie wil graag weten hoeveel mensen er komen, bijvoorbeeld voor de kookworkshops zonder aardgas, dus meld je aan. Dan weet je zeker dat er plek is voor je. Aanmelden voor de bewonersdag op vrijdag 12 mei doe je hier. De organisatie is in handen van het Programmabureau Warmte Koude Zuid Holland (inderdaad, ik had er ook nog nooit van gehoord).

KomVanDatGasAf in Utrecht

Het VanGasLos Festival lijkt een beetje bedoeld als een feestje voor de pioniers, hoewel ik nou niet echt een feestelijk gevoel krijg als ik zie hoe langzaam de energietransitie soms gaat in Nederland. Maar laten we positief blijven! Er zijn meer initiatieven om een leven zonder aardgas onder de aandacht te brengen. Adviesbureau Procap bijvoorbeeld, organiseert een week later op 18 mei een middag met als grappige titel KomVanDatGasAf in Utrecht.

Wijken in beweging brengen

Deze middag is denk ik interessant voor een brede groep geïnteresseerden, maar het programma is een tikje serieuzer en gaat wat meer de diepte in. Ik wil het toch onder je aandacht brengen, omdat er veel ‘interessante namen’ op het programma staan. Onder andere Lot van Hooijdonk, de ijzersterke wethouder Duurzaamheid van de gemeente Utrecht, Joris Thijssen, directeur van Greenpeace en Wim Hazeu, bestuurder van de corporatie Wonen Limburg en vice-voorzitter Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

Ik denk dat KomVanDatGasAf een interessante middag wordt voor iedereen die meer te weten wil komen over de transitie naar wonen zonder aardgas, en wat je daar zelf op wijkniveau aan kunt bijdragen. Het programma duurt van 12:15 tot 16:30 en wordt afgesloten met een borrel. De middag vindt plaats op de Eneco Energy Campus in de Lage Weide Centrale van Eneco in Utrecht. Dat is best symbolisch, want nog niet zo lang geleden draaide er in deze hal een turbine op aardgas.

NB: Foto bovenin gezien van mijn arm? Ik kook al 10 jaar op inductie en dat bevalt me prima. En wat minstens zo fijn is: schoonmaken is een fluitje van een cent. Heerlijk voor de drukbezette vrouw (en man)!

Misschien tot ziens op een van deze evenementen!

Meer op Woontlekker

Op Woontlekker vind je nog veel andere informatie. Zowel in de vorm van blogs als gratis downloads. Benieuwd naar de e-books? Kijk dan op onze Gratis pagina. Geen fan van lezen? Op ons Youtube-kanaal en op ons Instagram-account vind je filmpjes. Volg ons als jij als eerst op de hoogte wil zijn van nieuwe en relevante blogs!

Andere interessante blogs…

Wat is netcongestie?

Wat is netcongestie?

Netcongestie kan invloed hebben op ieders stroomtoevoer en energierekening. Blog over het hoe, wat en waarom.

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!