Van zonnepanelen tot isolatie en minder lang douchen: alle beetjes helpen om te verduurzamen. Vervanging van de cv door de warmtepomp kan er zelfs enorm aan bijdragen. Het tempo waarin dit gebeurt ligt echter te laag, stelt Natuur & Milieu in de 5e Gasmonitor. Om aan de klimaatdoelen te voldoen moeten er 4 tot 5 keer meer warmtepompen worden verkocht om de cv te vervangen.
In 2030 willen we 55% minder CO2 uitstoten dan in 1990 en in 2050 willen we zelfs klimaatneutraal zijn. Om die grote doelen te halen ligt de focus voor bestaande woningen met name op isolatie en op de overstap van aardgas naar duurzamere alternatieven. Het belang van deze twee maatregelen is nog duidelijker geworden sinds de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen.
5e Gasmonitor Natuur & Milieu
Hoe staat het ervoor met onze ambitie om van het gas af te gaan en de cv te vervangen? In de vijfde editie van Gasmonitor die Natuur & Milieu begin september uitgebracht, is die voortgang onderzocht door de verkoopcijfers van HR-ketels, warmtepompen, hybride warmtepompen, zonneboilers en inbouwkookplaten over 2021 te analyseren. Ook is gekeken naar de groei van het aantal woningen dat op het warmtenet wordt aangesloten. Beide belangrijke onderdelen om uiteindelijk van het gas af te kunnen. Nieuw in deze editie is dat ook hybride warmtepompen zijn meegenomen.
HR-ketels nog steeds het populairst
In het kort zijn dit de belangrijkste conclusies uit het rapport:
- Warmtepompen worden steeds populairder
- HR-ketels blijven het populairst, maar groei niet meer zo sterk
- Inzet van hybride warmtepompen stijgt geleidelijk
- Steeds meer woningen worden aangesloten op het warmtenet
- Elektrisch koken is al jaren de norm
Als je het hele rapport wilt lezen kan dat hier.
In deze grafiek is het aantal geplaatste warmtepompen voor verwarming weergegeven. Bron: Gasmonitor september 2022.
In 2021 +400.000 cv-ketels verkocht
Het is positief dat warmtepompen steeds populairder worden en er een stijgende trend te zien is. Toch blijkt dat die stijging niet voldoende is. Hoe dat komt? Deze stijging komt vooral doordat er met name in nieuwbouwwoningen warmtepompen zijn geplaatst. Eigenlijk is er dus geen sprake van vervanging van de cv-ketel. Om de klimaatdoelen te halen is veel meer nodig. Met name in de bestaande woningen waar nog een cv-ketel hangt. In 2021 werden er nog steeds meer dan 400.000 verkocht.
Natuur & Milieu: “Als we op dit tempo doorgaan zijn slechts een half miljoen bestaande woningen tussen 2020 en 2030 uitgerust met een (hybride) warmtepomp, en heeft een groot aantal huishoudens nog jarenlang te maken met extreem hoge gasprijzen.“
Lange levertijd en tekort vakman
Om klimaatdoelen te halen moeten de verkoop van warmtepompen meer dan verviervoudigen. De interesse van huizenbezitters moet dus fors omhoog om deze omslag te maken, maar een probleem ligt ook bij de markt. Wie nu een warmtepomp wil aanschaffen heeft te maken met extreem lange levertijden. Dit heeft dus ook zeker effect op de verkoopcijfers. Daarnaast moet de warmtepomp geïnstalleerd worden door gekwalificeerd personeel, waar ook een enorm tekort aan is.
100.000 warmtepompen in 2022 verwacht
De branchevereniging van producenten van warmtepompen becijfert op basis van eigen cijfers voor 2022 een groei naar 100.000 warmtepompen, waarvan 30.000 in de bestaande bouw. Dat komt overeen met de voorspelling van de overheid (RVO) van een verdubbeling van de subsidieaanvragen voor warmtepompen vergeleken met 2021; dit jaar 80.000. De helft daarvan zou hybride zijn, dus we willen wel: de duurzaamheidsambitie van woningeigenaren is best hoog! Hoewel nog steeds onvoldoende voor de beleidsdoelstellingen, is de verwachte groei van renovatie in 2022 100% ten opzichte van 2021.
CV-ketel vervangen voor warmtepomp
Aardgas is duur en Nederland wil er vanaf. Realiseer je dat een nieuwbouwwoning al enkele jaren geen gasaansluiting of gasgestookte cv-ketel meer heeft. Voor een bestaande woning ligt het anders. De lange levertijden schrikken je misschien af een warmtepomp aan te schaffen. Maar ga je verbouwen en verduurzamen en/of is je cv aan vervanging toe én heb je tijd het goed voor te bereiden? Ga dan je cv-ketel vervangen door een warmtepomp. Het maakt je veel minder afhankelijk van de nog steeds stijgende energieprijzen én is goed voor onze planeet. Bovendien: hij is weliswaar duurder maar gaat dubbel zo lang mee als een cv-ketel.
En: voor een warmtepomp kun je subsidie aanvragen. De overheid (RVO) heeft een online stappenplan dat je helpt met de aanvraag voor de ISDE investeringssubsidie.
Geen goed idee welke warmtepomp bij jou past? We schreven zeer recent een blog over een gids die je kan helpen de juiste keuze te maken voor jouw woning. Je leest ‘m hier.