Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Vijf hardnekkige misverstanden over balansventilatie

balansventilatie Woontlekker

23 september 2016

Home » Blogs Woontlekker » Vijf hardnekkige misverstanden over balansventilatie

Eerst even een open deur: de meeste mensen willen een huis met veel daglicht en veel frisse lucht. Logisch, want dat is goed voor je gezondheid. Maar je wilt niet alleen gezond wonen, een moderne woning moet ook nog eens heel energiezuinig zijn. Sterker nog: vanaf 2020 moet alle nieuwbouw in Nederland voldoen aan nieuwe, strenge eisen op het gebied van energieverbruik. Als jij een frisse, gezonde woning zoekt die ook nog eens comfortabel en super energiezuinig is, dan is de kans groot dat je uiteindelijk zult kiezen voor een woning met balansventilatie. Maar daarover zijn nogal wat misverstanden. In deze blog ruim ik die uit de weg. Wil je meer weten over ventileren? We hebben een gratis e-book gemaakt over ventilatie. Meer info onderaan dit artikel!

Waar komen die misverstanden vandaan? Balansventilatie (met warmteterugwinning) is een relatief nieuwe ventilatietechniek. En zoals helaas wel vaker bij nieuwe technieken, zijn er in het begin flink wat fouten gemaakt. Daardoor hoor je soms indianenverhalen over de nadelen van balansventilatie, gebaseerd op misverstanden en vergissingen uit het verleden. Maar ik denk dat slimme bouwers inmiddels alle problemen hebben opgelost.
Overigens: over balansventilatie schreef ik al eerder.

Het is wél zo dat een balansventilatie-systeem heel nauwkeurig moet worden afgestemd op de woning. En het volledig luchtdicht maken van je huis is ook een secure klus. Ga dus alleen in zee met bedrijven die aantoonbaar nauwkeurig werk leveren en daarnaast ook een slimme oplossing bieden voor het onderhoud van het ventilatiesysteem. Vraag eventueel naar de Ventilatie Prestatie Keuring.

En dan nu vijf veel gehoorde misverstanden over balansventilatie. Trap er niet in!

Misverstand 1: bij balansventilatie mogen de ramen niet open

Dit is het meest hardnekkige misverstand. Hoe zit het nou echt? Een balansventilatie-systeem gebruikt de warmte van de afgezogen ventilatielucht om de verse (koude) lucht weer mee op te warmen. Dat is comfortabel en energiezuinig. Er kan ook altijd worden geventileerd, of het buiten koud is of warm maakt niet uit. Daarnaast mogen de ramen altijd open. Als er een raam open staat scheelt dat alleen in de hoeveelheid teruggewonnen warmte. Vooral in de winter zou dat in theorie flink wat energieverlies kunnen geven, maar dan laat niemand de ramen lang openstaan.

Misverstand 2: balansventilatie geeft geluidsoverlast

Nee hoor. Moderne huizen zijn goed geïsoleerd, en daardoor merk je ook eerder dat bepaalde apparaten in huis geluid produceren. Simpelweg omdat je minder geluid van buiten hoort. Als de ventilatie-unit op de juiste plek in huis staat, op zolder bijvoorbeeld, dan heb je er beslist geen geluidsoverlast van.

Misverstand 3: een beetje tocht is lekker fris

Fout! Veel mensen denken dat een ‘lekke’ woning geen probleem is. Nog een groot misverstand: tocht is geen vervanging voor ventilatie. Als er door de kieren en naden van je huis frisse lucht naar binnen komt, is dat meestal te veel, op de verkeerde plekken en op de verkeerde momenten. Je verliest bakken met energie, en er kan zelfs schade aan de constructie ontstaan. Het is beter om een energiezuinig huis helemaal luchtdicht te bouwen en vervolgens goed te ventileren.

Misverstand 4: je hebt er geen omkijken naar

Niet waar! Balansventilatie is gezond en comfortabel, maar het is wél belangrijk om de luchtfilters ieder half jaar schoon te (laten) maken en/of vervangen. De leverancier zou er eigenlijk voor moeten zorgen dat je dit nooit vergeet. Sommige bedrijven bieden aan om zelf regelmatig de filters te vervangen, of er worden geheugensteuntjes aangeboden zoals een sms, of er gaat bijvoorbeeld een lampje knipperen als het filter vervangen moet worden. Daarnaast moeten ook de ventielen schoon worden gehouden.

Misverstand 5: het ‘sick building syndrome’ ligt op de loer

Ken je het sick building syndrome nog? In de jaren ’90 leverde dit, vooral in kantoren, een fors gezondheidsrisico op. De belangrijkste oorzaak was slechte lucht, veroorzaakt door slechte ventilatie, bacteriën en schimmels. Ook nu denken sommige mensen dat een luchtdicht gebouwde woning zal leiden tot een ‘sick building’. Maar een goed ontworpen balansventilatie systeem zorgt nu juist voor veel meer comfort en een gezondere woning, oftewel een ‘healthy building’!

Hoop dat ik wat uit de weg heb geruimd!

Laat het weten als je hier vragen over hebt. Jouw tips en ervaringen lezen we hier graag!

Alles over ventilatie in ons e-book

Wil je meer lezen over wat ventilatie precies is, hoe je een ventilatieplan maakt, welke ventilatiesystemen er zijn en wat het belang ervan is? Download dan ons e-book en ontvang naast kennis ook praktische tips hoe jezelf aan de slag kunt gaan. Het is helemaal gratis! Op onze ‘Gratis‘ pagina vind je meer van dit soort downloads.

Maak een verduurzamingsplan voor jouw woning

Wil jij je woning verduurzamen maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Of heb je informatie maar sluit deze niet aan op jouw situatie? Je bent niet alleen! Veel bewoners die hun woning willen verduurzamen lopen hiertegen aan. Daarom heeft Woontlekker de cursus Verduurzamingsplan voor je woning gemaakt. Deze geeft je in 10 lessen inzicht in jouw persoonlijke situatie en helpt je een plan op te stellen. Kijk hier voor meer informatie.

Andere interessante blogs…

Is een airco duurzaam?

Is een airco duurzaam?

Een airco is lekker in de zomer, steeds meer mensen gebruiken hem ook om te verwarmen. Maar, is een airco wel duurzaam?

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!