Er zijn mensen die ieder jaar weer blij zijn met de eindafrekening van het energieverbruik. Die met een energierekening van 5 euro per maand ook nog 37,20 terug ontvangen. Die per saldo 1028 kWh verbruiken voor verwarmen met de warmtepomp, warm water, ventilatie, huishoudelijke energie én ook deels laden van de elektrische auto. Met 15 zonnepanelen zonder gas. Zo iemand is Esther Schenkelaars. Hoe het haar lukt dat ze voor het 3e jaar op rij een energierekening van 0 euro heeft, vertelt ze in deze blog.
In 2015 hebben we in Nijmegen een tussenwoning uit 1948 gekocht en in stappen energieneutraal én 0-op-de-meter gemaakt. We zijn begonnen met het laten verwijderen van de gasaansluiting en alle radiatoren. Zo, nu is er geen weg meer terug!
Financiering van verduurzaming bleek in 2015 nog geen vanzelfsprekendheid, dus hebben we gekeken hoe we veel zelf konden doen, en met goedkope oplossingen ZONDER aan kwaliteit in te leveren.
De houten vloer op de begane grond hebben we vervangen door een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming. De betonvloer is gestort, de isolatie en de vloerverwarming heb ik zelf gelegd.
Daarna kwam een bronboorbedrijf een bron boren voor een gesloten bronsysteem voor de warmtepomp. Verwarmen en koelen waren geen probleem meer.

Dak met super isolatiewaarde
Vervolgens zijn we met het dak aan de slag gegaan: zelf de pannen verwijderd en over het dak een luchtdichte folie aangebracht. Met daarbovenop een dubbele laag isolatie. De goedkope optie. Een restant stalen sandwichpanelen, bekend van de distributiecentra, bleek niet alleen een super isolatiewaarde te hebben. We konden ook eenvoudig een overstek maken die de zon in de zomer grotendeels buiten sluit!
Kozijnen zijn gemaakt van 18 mm plaatmateriaal van verduurzaamd hout, waarin we triple glas hebben geplaatst. Ja, glas van 120 kg kan gewoon in een eenvoudig kozijn. Het geheim: het glas steunt op een balk die weggewerkt is in de gevelisolatie. De gevel is voorzien van 26 cm isolatie en afgewerkt met stucwerk.

Weinig ventileren, maar gericht
Door de vloeren en via het oude ventilatiekanaal in de keuken hebben we kanalen aangelegd voor ventilatie. Een warmte-terugwin unit op zolder zorgt voor de ventilatie in huis. Zo ventileren we heel weinig en heel gericht. We verliezen nagenoeg geen warmte via de ventilatielucht.
Op het stalen dak liggen 15 zonnepanelen van 360 wattpiek. Hiermee wekken we alle energie op die we nodig hebben voor ons huis. Ook laden we er gedeeltelijk onze elektrische auto mee op.
De energierekening bedroeg dit jaar 22,80 euro!
Ook een energierekening van 0 euro?
Een zeer energiezuinige en comfortabele woning maken, dat is Esthers drive. Ze is gespecialiseerd in het berekenen van de energiebalans en diverse aspecten van het binnenklimaat in woningen. Met de kennis over duurzame installaties, moderne bouwmaterialen en technieken, maakt ze een eerste plan voor jouw woning. Met haar bedrijfskundige achtergrond verschaft ze daarnaast inzicht in kosten en baten van woningverbeteringen. Je kunt Esther bereiken via https://www.lbs63.nl/

Meer energiezuinige voorbeelden
In de categorie Leef op Woontlekker vind je verhalen van duurzame (zelf)bouwers, zoals:
Kierdichting tips van passiefhuis ontwerper
Zo maakten we ons huis energiezuinig en duurzaam