Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting verlaagt lasten duurzame woning direct

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting duurzaam

7 januari 2024

Home » Blogs Woontlekker » Voorlopige aanslag inkomstenbelasting verlaagt lasten duurzame woning direct

Veel woningeigenaren vragen na het afsluiten van de hypotheek voor hun woning of verbouwing niet direct een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan of wijzigen deze. Velen die verduurzamen blijken er niet van op de hoogte dat ze met een voorlopige aanslag inkomstenbelasting de maandlasten van hun duurzame woning direct kunnen verlagen. Dit blijkt uit onderzoek dat de Belastingdienst eind 2023 liet uitvoeren. Wijzig je voorlopige aanslag of vraag hem aan zodra je nieuwe financiële situatie duidelijk is. Dan betaal of ontvang je elke maand alvast een bedrag aan belasting. Zo weet je waar je financieel aan toe bent.

Een verbouwing heeft gevolgen voor je belastingzaken. Zo zijn onder voorwaarden de rente en financieringskosten van de hypotheek aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Een voorlopige aanslag kan gunstig zijn als je als woningeigenaar je maandlasten wil verlagen. Zeker als je flink verbouwd hebt. Dit onderzoek toont aan dat veel woningeigenaren niet direct gebruikmaken van deze mogelijkheid omdat ze er niet van op de hoogte zijn dat dit kan. Aan het onderzoek deden 500 respondenten mee die de afgelopen vijf jaar een hypotheek afsloten voor een woning en/of verbouwing van hun huis.

8 op de 10 vraagt niet aan

Uit het onderzoek komen drie belangrijke resultaten:

  • Acht op de tien woningeigenaren zonder voorlopige aanslag vroegen geen voorlopige aanslag aan na het afsluiten van de hypotheek
  • Bijna de helft mét een voorlopige aanslag wijzigde de voorlopige aanslag niet
  • Één op de vijf woningeigenaren checkte niet of en hoe zij hypotheekrente kon aftrekken

Kennis is laag

Kennis over de voorlopige aanslag is bij een deel van de woningeigenaren laag, zo toont het onderzoek aan. Een kwart van de woningeigenaren weet niet dat een voorlopige aanslag inkomstenbelasting kan helpen om de maandlasten van een duurzame woning te verlagen. Bij woningeigenaren onder de 35 jaar is dit percentage nog hoger, namelijk 43%. Ruim één op de vijf woningeigenaren geeft aan het lastig te vinden om overzicht te krijgen wat ze moesten regelen voor de hypotheek. Ook geeft één op de vijf woningeigenaren aan dat zij – achteraf gezien – eerder een voorlopige aanslag aan had willen vragen, zodat de maandlasten vanaf het begin lager waren geweest.

”Voorlopige aanslag kan gunstig zijn”

Expert bij de Belastingdienst Jacqueline Tobben legt uit waarom een voorlopige aanslag gunstig kan zijn. “Als woningeigenaar kun je bepaalde kosten onder voorwaarden aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Zoals de kosten die je maakt voor het afsluiten van de hypotheek voor je woning of verbouwing, maar ook de hypotheekrente. Hierdoor betaal je minder belasting. Met een voorlopige aanslag kun je vooraf regelen dat je elke maand alvast een bedrag aan belasting betaalt aan, of ontvangt van de Belastingdienst.”

Zo weet je waar je aan toe bent

Heb je nog geen voorlopige aanslag en wil je je maandlasten verlagen? Dan kan je deze online aanvragen via belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag. Heb je al een voorlopige aanslag? Wijzig deze dan meteen zodra je nieuwe financiële situatie duidelijk is. Dan betaal of ontvang je elke maand alvast een bedrag aan belasting. Zo weet je waar je financieel aan toe bent.

Woningeigenaren kunnen via de persoonlijke online Checklist Eigen Woning van de Belastingdienst zien welke belastingzaken belangrijk zijn. De checklist is te vinden via belastingdienst.nl/eigenwoning.

Meer over financiering verduurzaming in e-book

Kun je meer informatie en inspiratie gebruiken? Over alle wijzigingen van regels, richtlijnen en subsidies per 2024 maakte Woontlekker het e-book ‘Zo financier je het verduurzamen van je woning’. Er zijn namelijk extra hypotheekruimte en subsidies om te verduurzamen. Had je al plannen om te verhuizen of energiezuinig te verbouwen dan heb je nu meer redenen dan ooit om in actie te komen.

Hier lees je meer, hieronder kun je het e-book gelijk downloaden.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!