Milieu Centraal schudde ons afgelopen week wakker: wanneer stappen we over op ledlampen? Je bespaart er zeker 80% energie mee ten opzichte van de gloeilamp. In Nederland hebben we nog 65 miljoen gloeilampen in huis. Hoog tijd om daaraan iets te doen, vindt deze club die je helpt duurzame keuzes te maken. Milieu Centraal adviseert om per direct over te gaan op ledlampen. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de huishoudens gemiddeld nog 11 gloeilampen in gebruik heeft en 4 als reserve.
Voordelen van de ledlamp
Graag draag ik mijn steentje via Woontlekker bij om jou te stimuleren de overstap naar de ledlamp te maken.
De ledlamp (en dit is geen reclamespotje):
- verbruikt nauwelijks energie
- is extreem duurzaam – de ledlamp gaat meer dan 20 jaar mee
- is milieuvriendelijk – hij kan voor 95% worden gerecyceld
- wordt niet warm – de ledlamp zet de gebruikte energie om in licht
- heeft geen opwarmtijd – hij brandt direct op volle sterkte
- is dus een goede investering, waarmee je jaarlijks tientjes op je energierekening spaart
Geen verbod, wel uitgefaseerd
Een ledlamp verbruikt gemiddeld 10x minder energie dan gloeilampen en halogeenspots. Met slechts 5 tot 10 Watt ledlicht kun je een kamer volledig verlichten. Waarom we dan toch nog niet massaal overstappen? We hebben dus nog aardig wat in huis liggen, concludeert Milieu Centraal. En wij Hollanders gooien niet zomaar iets weg, zeker niet als het nog goed is en het doet. Ledlampen zijn natuurlijk ook duurder in aanschaf. Dus zolang we in de winkels nog kunnen kiezen, schaft niet iedereen een ledlamp aan. Er is geen verbod op gloeilampen voor huishoudelijk gebruik, maar ze worden wel uitgefaseerd. Dus uiteindelijk moeten we toch.
Let op verschil in kwaliteit
Vorig jaar schreef ik een blog over ledverlichting. Ik kocht toen een ander huis en moest onder andere verlichting aanschaffen. Ik heb uitsluitend ledlampen gekocht. Alle peertjes die we daarna hebben vervangen zijn dat ook. Dus ik ben goed bezig! Gewoon starten dus. Wil je niet ineens overstappen, dan doe je het geleidelijk. Maar doe het wel!
Zoek de mogelijkheden goed uit. Er is namelijk op internet een wirwar aan informatie. En – en daar word je ook voor gewaarschuwd – er is nogal wat verschil in kwaliteit. Van een leverancier kreeg ik op mijn blog van vorig jaar als reactie dat fabrikanten deze informatie niet altijd meegeven. En dat de schema’s waarin wattage en lumen worden vergeleken niet altijd blijken te kloppen.
Ledlamp: steeds meer sfeer en kleuren
Lang met spullen doen is meestal goed voor het milieu, maar dat geldt niet voor de energieverslindende gloeilampen, zegt Milieu Centraal. Veel mensen houden vast aan de gloeilamp, omdat ze denken dat er geen zuinig alternatief is voor hun specifieke lamp of armatuur. Ze zien op tegen de hogere aanschafprijs of denken dat ledlampen alleen te verkrijgen zijn in koude lichttonen. Dat was in de beginjaren het geval, maar tegenwoordig is er een keur aan ledlampen beschikbaar. Geschikte alternatieven voor specifieke armaturen zijn te vinden bij lichtspeciaalzaken of op internet. Voor wie denkt dat er niets boven het ouderwetse peertje gaat, zijn er zelfs retro ledlampen met een gloeidraad op de markt.
Milieu Centraal maakte een factsheet over dit onderzoek, waarin je nog meer feiten en cijfers over de ledlamp kunt nalezen. Hier lees je het nieuwsbericht over het onderzoek. En hier staat nog veel meer over energiezuinig verlichten.
Ledlamp lijkt duurder maar is het niet
Nadat ik Milieu Centraal over deze blog had geïnformeerd, gaven zij me nog mee: een ledlamp lijkt duurder, maar is het niet. Voor een ledlamp die 25000 uren brandt, zou je 25 gloeilampen moeten kopen die elk maar 1000 uren branden. Dus is de aanschaf van een ledlamp uiteindelijk veel goedkoper. De meeste soorten kun je al voor 10-15 euro kopen.
En? Wanneer stap jij over?