Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Warmte-isolatie met voorzetraam alternatief voor dubbel glas

voorzetraam

18 maart 2019

Home » Blogs Woontlekker » Warmte-isolatie met voorzetraam alternatief voor dubbel glas

Om de energierekening en de CO2-uitstoot te verminderen, is dubbel glas en momenteel ook triple glas een veel gehanteerde isolatiemethode. In sommige gevallen is het niet mogelijk om dubbel glas te plaatsen, bijvoorbeeld in oude of monumentale panden waar de kozijnen niet of lastig kunnen worden aangepast. Woon jij in zo’n huis en wil je meer comfort en minder tocht, kijk dan eens naar een voorzetraam. Je doet iets aan de warmte-isolatie en een voorzetraam is relatief voordelig en snel te monteren.  Benieuwd naar andere opties? Onderaan dit blog vind je een handige download als je je glas wilt vervangen/beter isoleren.

Latten, enkel glas en kitresten eruit, nieuw glas met latten, celband en eventueel ventilatierooster er weer in; bij het plaatsen van dubbel glas komt nogal wat kijken. Soms zijn er aanpassingen nodig aan het kozijn. Om die reden is het bij monumentale panden vaak niet mogelijk om dubbel glas te plaatsen; deze panden mogen slechts minimaal worden verbouwd.

voorzetraam

fotocredits: Isoglas

Je huis toch isoleren? Denk dan eens aan een voorzetraam. Dat kan simpelweg vóór het bestaande raam worden geplaatst. Zo blijft het karakteristieke uiterlijk van de gevel intact. De warmte-isolatie mag bij een voorzetraam iets lager zijn, de investering is ook een stuk lager.

Met een voorzetraam  isoleer je in een oud pand zonder het kozijn te vervangen

Betere warmte-isolatie

Via de ramen in je huis kan veel warmte verloren gaan. Bij ramen van enkel glas kan het behoorlijk tochten en komt er kou naar binnen. Een voorzetraam zorgt voor de nodige warmte-isolatie. Met deze oplossing wordt een isolerende luchtlaag tussen het bestaande raam en het voorzetraam gecreëerd. De werking is vergelijkbaar met dubbel glas. De luchtlaag vormt een barrière die voorkomt dat er warmte door het raam ontsnapt.

Voorzetraam met reflecterende coating

Hoe effectief voorzetramen isoleren is afhankelijk van het glas. Zo zijn er ramen met een speciale reflecterende coating, wat zorgt voor een hogere isolatie. Er zijn zelfs voorzetramen van dubbel glas, waardoor er twee isolerende luchtlagen ontstaan. HR++ glas is dubbel glas met een coating, argon-vulling en brede spouw. Hierdoor is de warmte-isolatie nog beter.

Minder CO2 door warmte-isolatie

Heb je het voorzetraam geplaatst? Dan zul je merken dat je energierekening een stuk lager wordt. Zoals je wel vaker op Woontlekker leest, is het isoleren van je huis ook goed voor het milieu. Het gebruik van olie, gas en steenkool kan worden teruggedrongen als we onze woningen beter isoleren. Je hoeft minder te stoken, waardoor de CO2-uitstoot lager is.

voorzetraam

fotocredits: AA glas

Als dubbel glas niet kan of mag

Behalve bij monumentale panden zijn er nog meer situaties denkbaar waarin dubbel glas niet de handigste keuze is. Misschien heb je wel helemaal geen zin om grote aanpassingen te doen. Misschien is je budget ontoereikend. Dubbel glas kan namelijk best kostbaar zijn, zeker als de kozijnen van je huis niet de gangbare afmetingen hebben. Financiële overwegingen spelen nog meer bij triple glas en andere soorten glas zoals vacuümglas. Neem daarom de mogelijkheid van een voorzetraam mee in je keuzeproces als je een goed en economisch verantwoord alternatief zoekt.

Als je een niet al te dure en toch energiezuinige maatregel wilt nemen is een voorzetraam een optie

Hoeveel bespaar je met een voorzetraam?

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in een U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe hoger de warmte-isolatie. Zo heeft enkel glas een U-waarde van circa 5,8 en HR++ glas een U-waarde van circa 1,1. Een voorzetraam met coating zit daar met een U-waarde van 2,0 tussenin. Een voorzetraam zonder coating heeft een U-waarde van ongeveer 2,8.

Voor een klein keukenraam is de energiebesparing 10 tot 15 euro per jaar. Bij een woonkamerraam is de besparing ongeveer 45 tot 60 euro. In een standaard rijtjeshuis met ongeveer twintig vierkante meter aan ramen komt de besparing neer op ongeveer 140 euro per jaar. Deze bedragen zijn schattingen en verschillen per woning, de specifieke situatie en de mate van energieverbruik.

Voorzetraam is kant-en-klaar product

Is het lastig om een voorzetraam te (laten) plaatsen? Dat kan reuze meevallen. Een voorzetraam is een kant-en-klaar product. Het raam wordt geplaatst aan de buitengevel en het bestaande raam en het kozijn blijft gewoon op zijn plaats. Binnen een dag kunnen alle voorzetramen worden geplaatst. Zo kost het je weinig tijd en moeite. Bovendien hoeft er niets te worden gesloopt of opnieuw te worden geschilderd.

Ook de kosten vallen alleszins mee, wat overigens ook kan gelden voor dubbel glas. Het laten vervangen van een standaard raam voor dubbel glas inclusief arbeidskosten kost meestal tussen de 75 en 150 euro, maar dit is exclusief eventuele aanpassingen en schilderwerk, valt te lezen op de website Verbouwkosten. De prijs van een voorzetraam varieert van 100 tot ongeveer 160 euro per vierkante meter, inclusief montage. Daar staat tegenover dat sommige gemeenten subsidie geven voor het plaatsen van voorzetramen in een Rijksmonument.

Isoleren duur? Met de besparing op je energierekening kun je de investering snel terugverdienen!

Meer lezen over voorzetramen en warmte-isolatie

Als je meer wilt lezen is het een goed idee om ons e-book energiezuinig glas kiezen te downloaden. Hierin worden de verschillende soorten uitgelicht, wordt het belang van goede kozijnen verteld en vertellen we je hoe je het best een leverancier kan kiezen. Ook geschikt voor mensen die monumentaal glas in hun woning hebben! Download ‘m in het formulier hieronder.

Maak een verduurzamingsplan voor jouw woning

Wil jij je woning verduurzamen maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Of heb je informatie maar sluit deze niet aan op jouw situatie? Je bent niet alleen! Veel bewoners die hun woning willen verduurzamen lopen hiertegen aan. Daarom heeft Woontlekker de cursus Verduurzamingsplan voor je woning gemaakt. Deze geeft je in 10 lessen inzicht in jouw persoonlijke situatie en helpt je een plan op te stellen. Kijk hier voor meer informatie.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!