Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Warmtepomp en woningisolatie; een ijzersterk duo

warmtepomp

13 juni 2019

Home » Blogs Woontlekker » Warmtepomp en woningisolatie; een ijzersterk duo
De warmtepomp, wie heeft er niet al eens over gepraat op een verjaardag of er met meer dan gemiddelde interesse over gelezen? Je bepaalt niet zo 1-2-3 welk type warmtepomp voor jouw huis het meest geschikt is. Welke je ook kiest, schaf hem pas aan als je woning goed is geïsoleerd. Als je dat voor elkaar hebt geeft de prijzige warmtepomp je namelijk écht rendement. De warmtepomp en woningisolatie zijn een ijzersterk duo. Gas stoken om je huis te verwarmen raakt steeds minder populair. Gas wordt ook duurder, evenals elektriciteit, je weet het vast al. Het zijn fossiele brandstoffen. De trend van nu is gasvrije nieuwbouw. Dat maakt een gasvrije woning en minder energieverbruik dé trends van het hedendaagse bouwen en wonen. Bij bestaande woningen loopt het eerste natuurlijk minder hard, maar het tweede staat inmiddels bij zowat iedereen op de agenda.

Deel 2 van 2 warmtepomp blogs

In dit blog leggen we de link tussen de warmtepomp en de isolatie van je woning. In een andere blog leggen we uit wat een warmtepomp nu precies is en dat er 3 soorten zijn: de volledig elektrische warmtepomp (all-electric) de hybride warmtepomp die samen met je cv-ketel werkt en de ventilatiewarmtepomp. Wil je meer over de mogelijkheden van de warmtepomp weten, lees dan zeker beide blogs. Onderaan deze blog vind je die link.

Nieuwe motor van je energievoorziening

De warmtepomp gaat de gasgestookte cv-ketel vervangen en wordt de nieuwe motor van je energievoorziening. Hij haalt warmte uit duurzame en oneindige bronnen: de lucht, de bodem of het grondwater. Die warmte zet hij om in energie om je huis en je tapwater te verwarmen. De warmtepomp is op dit moment al snel 4 of 5x duurder dan een cv-ketel van 2.000 euro. Zijn nog wat obstakeltjes dus….. Toch goed om je er wél al over te informeren. Kun je in ieder geval meepraten op die verjaardag!

Warmtepomp is lage temperatuurverwarming

Heeft je huis een goede jas, dan heeft het – en jij ook – veel minder energie nodig. De warmte blijft dan immers binnen in de winter (en buiten in de zomer). Wat je niet nodig hebt, hoef je niet te kopen en ook niet op te wekken. Het warmteverlies van een niet of matige geïsoleerde woning is fors. In alle content op internet over de warmtepomp wordt het belang benadrukt van een goed geïsoleerd huis voor de beste opbrengst van dit apparaat. Waarom? “Dat komt omdat warmtepompen werken met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden, waar een cv-ketel water van 60 tot 80 graden levert. Een slecht of matig geïsoleerd huis wordt met zo’n lage temperatuur niet warm genoeg.” Aldus Milieu Centraal. energiezuinig wonen blog Woontlekker

Hoe kies je de juiste warmtepomp?

Heb je een bestaand huis en overweeg je een warmtepomp aan te schaffen? Die keuze is afhankelijk van de huidige isolatiewaarde van je woning of je eventuele plannen hiermee. Heeft jouw huis isolatie in dak, vloer en gevel én dubbel glas? Dan kun je volgens Milieu Centraal nu al een hybride warmtepomp nemen. Je gasverbruik daalt hiermee flink. Ben je van plan de cv-ketel te vervangen omdat hij wat ouder is? En is je huis ook goed geïsoleerd? Dan is je huis waarschijnlijk geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Geldt ook voor een huis dat na het jaar 2000 gebouwd is. Dat is ook goed geïsoleerd en kan zonder grote ingrepen geschikt worden gemaakt. Heb je een huis dat na 1974 gebouwd is? Dan heb je waarschijnlijk een mechanisch ventilatiesysteem en is je huis geschikt voor een ventilatiewarmtepomp.

Trias Energetica: in 3 stappen naar energiezuinigheid

Als het over energiezuinig bouwen gaat lees en hoor je nogal eens over het begrip Trias Energetica. Het is een driestappenstrategie voor een energiezuinig ontwerp. Iedereen in de bouw en architectuur kent het. Stap 1 is de meest duurzame en stap 3 de minst duurzame:
  1. Minimaliseer energieverbruik door goed te isoleren en luchtdicht te bouwen.
  2. Aanvullend: gebruik duurzame energie zoals zonne-energie of windenergie.
  3. Nog meer nodig: gebruik energie van bronnen die op raken (aardgas, kolen) zo slim mogelijk.
Wie de Trias Energetica toepast slaat 2 vliegen in 1 klap: een zo duurzaam mogelijke energievoorziening die heel kosteneffectief is. Je neemt energiezuinige maatregelen en gebruikt zoveel mogelijk hernieuwbare bronnen. Van het principe van de Trias Energetica moet je weten als je je aan het oriënteren bent over de warmtepomp.

Voorkom verspilling van energie

Zonder de juiste isolatie is elke vorm van verwarming bij voorbaat een verspilling van energie. Ben je van plan om een nieuwbouwhuis te kopen? Dan is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Meer besparing dan extra hypotheek

Uit onderzoek blijkt dat er weliswaar hogere kosten zijn gemoeid met een goede isolatie, maar de investering zich vanzelf terugverdient. De kosten voor een optimale isolatie liggen voor een nieuwbouwwoning gemiddeld zo’n 6.000 euro (tussenwoning) of 9.500 euro (hoekwoning) hoger dan voor woningen met de minimale (standaard) isolatie. De besparing in energie is hoger dan een eventuele extra hypotheeklast. Deze besparing is eigenlijk maar een fractie meer dan de extra uitgaven.

Stappen naar nog minder energieverbruik

Los van de maandelijkse besparing op je energiekosten, brengt een goed geïsoleerde woning enkele aantrekkelijke voordelen met zich mee, die al vaker op Woontlekker beschreven zijn. In de eerste plaats is een goed geïsoleerde woning klaar voor verdere energiebesparende maatregelen, zoals extra installaties voor hernieuwbare energie. Dat maakt de stap naar energieneutraal met een goed geïsoleerd huis een stuk kleiner. In de tweede plaats zijn de kosten voor onderhoud en vervanging van de warmtepomp lager. Het apparaat zal na gemiddeld vijftien tot twintig jaar aan vervanging toe zijn. Doordat de woning de warmte beter vasthoudt, volstaat een warmtepomp met een minder groot vermogen en dus ook een lagere prijs.
Met goede isolatie bespaar je energie en wordt je huis meer waard
In de derde plaats werkt een goede isolatie waardevermeerderend voor het huis waarin je woont. Energiezuinige huizen zijn populair en worden sneller verkocht. Isolatie hoeft in principe nooit te worden vervangen, deze doet zijn werk gedurende de levensloop van de woning. Vandaar dat mensen die op zoek zijn naar een huis, hier vaak een sterke voorkeur voor hebben.

Meer lezen over de warmtepomp?

Wil je meer over de mogelijkheden van de warmtepomp weten, dan raad ik je aan naast deze blog ook ‘De warmtepomp verwarmt straks ook jouw huis [en tapwater]’ op Woontlekker te lezen.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!