Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Wat is het verschil tussen PV en PVT?

PVT

12 september 2022

Home » Blogs Woontlekker » Wat is het verschil tussen PV en PVT?

Met de huidige energieprijzen overweeg je misschien nog meer om zonnepanelen op je dak te leggen. Dit betekent een behoorlijke investering, maar die is met subsidies nog steeds aantrekkelijk. Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd. Tegenwoordig zijn er ook PVT-systemen op de markt. Wat dit precies is en wat de verschillen zijn met de bekende zonnepanelen, lees je in dit blog.

Zonnepanelen zijn al een tijdje op de markt. Inmiddels zijn er verschillende typen te verkrijgen met verschillend vermogen, bij tal van toeleveranciers. Een zonnepaneel is exact hetzelfde als een PV-paneel, wat verschilt is de naam.

Bekend: PV

PV is de afkorting van Photo Voltaic. Photo staat voor: licht en voltaic voor: stroom. Je wekt er elektriciteit mee op die je gebruikt als energiebron in huis, of bijvoorbeeld om de auto op te laten rijden.

Door het grote aanbod en de diversiteit van merken is het wellicht lastig om te kiezen welk zonnepaneel geschikt is voor jouw dak en woonsituatie. Gelukkig zijn er op internet veel vergelijkingssites te vinden en heeft de Consumentenbond een stappenplan gemaakt om je te helpen bij de keuze en aankoop.

Hier zie je de PV-panelen op mijn dak:

verschil PV - PVT

Nieuwer: PVT-systeem

Tegenwoordig is er ook PVT op de markt. De T staat voor: thermisch (dus: warmte). Dit systeem kan zowel elektriciteit als warmte opwekken. De voorkant van het paneel bestaat uit zonnecellen, die zonlicht omzetten in elektriciteit. Er achter zit een systeem dat voor de bronenergie (warmte) van een duurzame installatie zoals een warmtepomp zorgt.
PVT is duurder dan PV en de installatie op je dak is zwaarder.

Met een PVT-systeem sla je eigenlijk twee vliegen in een klap: het voorziet je van elektriciteit én verwarmt je huis en tapwater. PVT-panelen worden ook wel warmtepomppanelen of thermische zonnepanelen genoemd.

PVT-paneel of PVT-collector

Op dit moment bestaan er twee soorten PVT-systemen: collectoren en panelen.

PVT-paneel – goed in energie opwekken

Ze bestaan uit een PV-paneel met er achter een plaat koperen buizen met water dat wordt opgewarmd door de zon. De elektrische opbrengst van een PVT-paneel is ongeveer gelijk aan die van PV-panelen. De thermische opbrengst is minder hoog, omdat de focus bij dit systeem vooral ligt op het opwekken van energie.  

PVT-collector – goed in warmte opwekken

Deze bestaan ook uit PV-panelen, maar deze zitten in een speciale omkasting en zijn afgedekt met een glasplaat die het grote verschil maakt. Die zorgt er namelijk voor dat de temperatuur veel meer kan oplopen en er thermisch meer warmte kan worden opgewekt. Het warmterendement is hierdoor een stuk hoger dan bij de PVT-panelen, het elektrische rendement lager.

Meer technische uitleg over deze verschillen lees je op de website van Stichting Stimular.
En in de kennisbank van regionaalenergieloket.nl wordt het ook goed uitgelegd.

Bij het schrijven van dit blog realiseerde ik me dat ik hier in de beginperiode van Woontlekker in 2015 ook al eens over had geschreven: Zonnepaneel en zonnecollector; wat is het verschil? Nog een stukje extra toelichting dus!

PVT het summum?

Met de stijgende gasprijzen en het feit dat we uiteindelijk van het gas af moeten, lijken PVT-systemen een mooie uitkomst om te koppelen aan een warmtepomp en thermisch zelfvoorzienend te worden. Met name de combinatie met warmte-opwekking is aantrekkelijk omdat gas natuurlijk zo duur is. Bovendien benut je de ruimte op en om je huis optimaler.

Groot voordeel van PVT-systemen is ook dat er geen buitenunit of grondboring nodig is voor de warmtepomp. Bovendien is het veelal een stiller systeem vergeleken met andere warmtepompen.

Opbrengst en prijs PVT

De prijs van een PVT-systeem is een stuk hoger dan van gewone zonnepanelen. Dus ga dit niet naast elkaar leggen. Bovendien: een los paneel of collector kun je wel aanschaffen maar heb je niets aan; je hebt het gehele systeem nodig.
Het is erg afhankelijk van hoeveel panelen je nodig hebt, maar ga ervan uit dat je minimaal 15.000 euro kwijt bent voor de panelen/collectoren, omvormer en warmtepomp. Hiervoor heb je dan wel een heel systeem en niet enkel de panelen of collectoren op je dak.
Met deze investering ligt de gemiddelde terugverdientijd van een PVT-systeem dus ook hoger dan die van gewone PV-panelen.

De prijs van een dergelijk systeem ten opzichte van een buitenunit is ook hoger omdat de warmtewisselaar groter moet zijn en het systeem degelijk uitgevoerd is om een lange levensduur te garanderen.

Nadelen PVT-systeem

Naast de hogere prijs, is er nog een ander nadeel. In een PVT-systeem zitten veel meer elementen dan bij reguliere zonnepanelen. Als er een onderdeel defect is (dus het paneel zelf, of de buizen met water), zal het eerder gerepareerd moeten worden dan wanneer een enkelvoudig systeem (zoals PV-panelen) stuk gaat. Hoe meer componenten een systeem heeft, des te groter dit risico. Een groter aantal componenten brengt waarschijnlijk extra onderhoud met zich mee.

PV omvormen naar PVT?

Heb je zonnepanelen op je dak en wil je na het lezen van dit blog eigenlijk liever PVT-panelen? Veel aanbieders geven aan dat je dan de hele installatie moet laten vervangen. Een beetje gek zou je misschien denken na het lezen van dit verhaal, gezien een PVT-paneel of -collector eigenlijk een zonnepaneel is met een extra functie erachter.

Als je zoekt op internet zie je hier wel enkele voorbeelden van voorbij komen, maar dit is nog geen dagelijkse praktijk. Interessant voor een volgende blog, ik ga eens op onderzoek uit!

Bedenk wel dat PV altijd kan, ongeacht of je woning is geïsoleerd of niet. Wil PVT rendabel zijn moet het huis al redelijk goed geïsoleerd zijn, anders heeft een warmtepomp weinig zin.

Meer lezen over de voordelen van zonnepanelen? Op Woontlekker verscheen recent een blog over hoe een bewoner al 3 jaar op rij geen energiekosten heeft door een dak vol zonnepanelen.

Maak een verduurzamingsplan voor jouw woning

Wil jij je woning verduurzamen maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Of heb je informatie maar sluit deze niet aan op jouw situatie? Je bent niet alleen! Veel bewoners die hun woning willen verduurzamen lopen hiertegen aan. Daarom heeft Woontlekker de cursus Verduurzamingsplan voor je woning gemaakt. Deze geeft je in 10 lessen inzicht in jouw persoonlijke situatie en helpt je een plan op te stellen. Kijk hier voor meer informatie.

Bron hoofdafbeelding: Triple Solar, met dank aan regionaalenergieloket.nl

Andere interessante blogs…

Basiskennis warmtepompen in handige bijlage trendrapport

Basiskennis warmtepompen in handige bijlage trendrapport

De branchevereniging van warmtepompbedrijven heeft het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023 uitgebracht. Het is een rapport met 96 pagina’s over de huidige stand van zaken. De bijlage ‘Alles over warmtepompen’ is heel interessant voor wie zich wil oriënteren als woningeigenaar.