Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Wat is netcongestie?

netcongestie

25 juni 2024

Home » Blogs Woontlekker » Wat is netcongestie?

Netcongestie is een groeiend probleem binnen het elektriciteitsnetwerk van Nederland. Wat houdt het eigenlijk in en wat betekent dit voor jou als consument? Netcongestie treedt op wanneer er geen evenwicht is tussen de vraag naar elektriciteit en het vermogen van het elektriciteitsnetwerk om te leveren. Want met meer duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie, wordt het elektriciteitsnetwerk steeds meer belast door variabele energieproductie.

Variabele energieproductie

Een belangrijke oorzaak van netcongestie is de variabele energieproductie van duurzame energiebronnen. Zonnepanelen produceren bijvoorbeeld alleen elektriciteit wanneer de zon schijnt, terwijl windturbines afhankelijk zijn van de windkracht. Deze variabele energieproductie kan leiden tot pieken en dalen waardoor het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt.

Afstand tussen opwekking en verbruik

Een andere factor die bijdraagt aan netcongestie is de afstand tussen de locaties van energieopwekking en energieverbruik. Met de groei van grootschalige zonneparken op afgelegen locaties en windturbines op zee, moet opgewekte elektriciteit steeds grotere afstanden afleggen om bij eindgebruikers te komen, bij jou! Letterlijk lange afstanden kan leiden tot verliezen in energietransmissie en congestie op het netwerk.

Waarom is het belangrijk?

Netcongestie kan leiden tot stroomuitval, verminderde betrouwbaarheid van het elektriciteitsnetwerk en zelfs hogere energiekosten voor consumenten. Door bewustzijn te creëren over netcongestie kunnen we beter anticiperen op toekomstige uitdagingen en werken aan oplossingen om ons elektriciteitsnetwerk veerkrachtiger en efficiënter te maken.

Wat betekent dit voor jou als consument?

Netcongestie wordt vaak gezien als een probleem voor de energie-industrie, maar wat betekent het eigenlijk voor jou als consument? Nou, het kan invloed hebben op de betrouwbaarheid van je stroomvoorziening en zelfs op je energierekening.

Als je weet hoe dit in elkaar steekt, kun je mogelijk beter omgaan met pieken en een beetje balanceren met je verbruik. Zo kun je helpen de druk op het elektriciteitsnetwerk te verminderen. Bijvoorbeeld door energie-intensieve taken zoals wassen en drogen in daluren te doen, of door te kiezen voor slimme energietarieven die piekbelasting ontmoedigen. Investeren in energieopslagoplossingen zoals thuisbatterijen kan ook, maar dat is al weer wat stappen verder.

Netcongestie een groeiende uitdaging

Netcongestie is er en is voorlopig niet opgelost. Het wordt veroorzaakt door de variabiliteit van duurzame energieproductie en de fysieke afstand tussen opwekking en verbruik door wij als consumenten. Als je begrijp hoe netcongestie in elkaar zit kun je er een beetje aan meehelpen het in bedwang te houden door bewust met je energieverbruik om te gaan.

Meer lezen

Zo combineer je thuisbatterij en dynamisch energiecontract
Dynamisch energiecontract, waarom wordt het populair?
Thuisbatterijen; is groter ook beter?

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!