Als ik bij mensen thuis aan tafel zit, gaat het tegenwoordig opvallend vaak over de dreiging van een hoge energierekening. Geen realiteit als je een vast contract hebt, voor anderen wel een probleem. Meestal eindigen gesprekken met de conclusie iets te willen doen met energiebesparing, maar er te veel informatie is. De kreet ‘Help, hoe begin ik?’ hoor ik dus regelmatig. Je begint het best met een plan om je woning te verduurzamen. Het goede nieuws: je maakt het zelf. Met de kennis uit de cursus Verduurzamingsplan voor je woning maak jij voor jouw huis een haalbaar plan.
Door: Nelleke Nelis
Informatie over verduurzamen is er inderdaad in overvloed, maar waar begin je en welke informatie is relevant voor jouw eigen woonsituatie? Stel de vraag op internet en je krijgt een overvloed aan informatie. Er zijn tools die je kunt invullen en vervolgens rollen daar een serie verbeteropties met besparing en kosten uit. Maar dan?
Wil je dieper duiken in specifieke oplossingen, dan is er de website van Milieu Centraal met neutrale en onafhankelijke informatie over alles wat je kunt bedenken op het gebied van verduurzamen en milieubewust leven. En er zijn vele specialisten die specifieke oplossingen bieden en waarvan de oplossingen zeker heel goed zijn en kunnen zorgen voor vermindering van het energieverbruik.
Dit zijn de vragen van bewoners over energie besparen
Welke informatie is bruikbaar voor jou, voor jouw eigen situatie? Dat is de grote vraag. Als ik doorvraag in gesprekken die ik vanuit mijn werk heb als bouwkundig expert met particulieren, dan hoor ik altijd de volgende dilemma’s en vragen:
- Hoe zit mijn huis in elkaar?
Aan de hand van het bouwjaar van je woning is het mogelijk om bouwwijze en isolatieniveau vast te stellen. Zo werken tools als www.verbeterjehuis.nl nl ook. Alleen: hoe ouder de woning, hoe vaker er zaken zijn aangepast die niet zijn vastgelegd. Veel mensen zitten dan ook met vragen zoals: waar is isolatie aanwezig? Welk soort glas zit er in mijn woning? Het huis is door de vorige bewoners verbouwd, maar ik weet niet of ze ook geïsoleerd hebben. Heb ik wel een spouwmuur? Is ventilatie belangrijk? Ik doe gewoon mijn ramen open en er zitten ventilatieroosters in de ramen. Natuurlijk of mechanisch ventileren, ik heb geen idee! - Wat kan ik verbeteren?
Op het eerste gezicht is dat een simpel lijstje: gevel, dak, beglazing en vloer isoleren, ventilatie verbeteren en gasketel vervangen door een warmtepomp. In werkelijkheid zal per maatregel onderzocht moeten worden, wat zit er nu en welke maatregelen zijn er wel of niet mogelijk. - Welke stappen kan ik nemen en in welke volgorde?
De meeste woningeigenaren hebben geen pot met geld om alles in keer te kunnen aanpakken. Daarnaast zijn sommige maatregelen niet geschikt om in bewoonde staat te laten uitvoeren. Wensen en knelpunten kunnen per huishouden verschillen. De een gaat zijn woning verkopen, wil een zo goed mogelijk energielabel halen. Een ander wil vooral het comfort in de woning verbeteren en de volgende maakt zich zorgen over het aflopen van het vaste energiecontract. - Hoe financier ik de maatregelen?
Naast subsidies zijn er diverse financieringsmogelijkheden, waar veel mensen niet van op de hoogte zijn. En last but not least: wat kosten de maatregelen en wat levert het qua besparing op?
Offerte verduurzamen leidt vaak tot afhaken
Wat opvalt in mijn gesprekken is dat mensen wel eens een offerte hebben opgevraagd voor een maatregel, maar nogal vaak afhaken. Redenen zijn dat de gevraagde maatregel niet mogelijk was in hun situatie. De spouwmuur is bijvoorbeeld niet geschikt vanwege een geschilderde buitenmuur. Of de kosten waren onverwacht hoog. De wachttijd enorm lang, voordat zaken uitgevoerd konden worden. En het er dus maar bij laten, omdat het regelen zoveel tijd en energie kost.
Zelf een plan maken om je woning te verduurzamen
Kortom, waar te beginnen? In ieder geval met een gedegen stappenplan op maat gemaakt voor de eigen situatie. Zodat als je er klaar voor bent om stappen te nemen, je niet verdwaalt in het labyrint van mogelijkheden en oplossingen.
De kreet ‘Help, hoe begin ik?’ hoor ik regelmatig. Het goede nieuws is: je maakt dat plan om je woning te verduurzamen helemaal zelf, zonder dat je een Willie Wortel hoeft te zijn. Dat lukt je met de kennis uit de nieuwe cursus Verduurzamingsplan voor je woning: je maakt voor jouw huis een haalbaar plan.
Nieuwe cursus geeft inzicht en overzicht
Het totaaloverzicht voor jouw situatie, zodat je inzicht krijgt om afgewogen te besluiten over het verduurzamen van je woning. Zo’n cursus bestond nog niet. Daarom heb ik met de inititiefnemer van Woontlekker, Saskia de Jong, deze cursus ontwikkeld. We zijn er erg opgetogen over, en de aanmeldingen voor de pilotcursus overtuigen ons dat hij in een behoefte voorziet.
Saskia en ik kennen elkaar al jaren, maar werkten niet eerder zo nauw samen als we voor deze cursus hebben gedaan. Ik vanuit mijn achtergrond als bouwkundig expert met jarenlange ervaring in het informeren en betrekken van bewoners bij nieuwbouw- en verbouwplannen. Saskia met haar achtergrond als marketeer in de bouw en thuis in het ontwikkelen van lesmateriaal.
Cursus Verduurzamingsplan voor 5 woningtypes
- Voorooroorlogs tot 1946
- Jaren 1946-1973 << nu beschikbaar als pilot >>
- Eerste isolatieperiode (1974-1991) << nu beschikbaar als pilot >>
- Gebouwd na 1991
- VvE’s tot 8 woonheden
In de pilot is de cursus voor 2 woningtypes beschikbaar.
Bouw een dossier op als basis voor je plan
Loop jij ook vast in je wensen en de mogelijkheden van jouw woning? Geeft de wirwar van informatie je juist geen overzicht? De cursus geeft je het inzicht en je bouwt er een dossier mee op dat je als basis voor het verduurzamingsplan van je woning gebruikt. Zodat je de juiste keuzes kunt maken om je huis te verbeteren.