Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Woning verduurzamen met subsidie of gunstige lening

subsidie verduurzamen

4 november 2019

Home » Blogs Woontlekker » Woning verduurzamen met subsidie of gunstige lening

Duurzaam wonen is goed voor je energierekening. Wil je verduurzamen dan zul je eerst moeten investeren. In isolatie, of een warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen. Je kunt de maatregelen op verschillende manieren financieren. De overheid en de banken helpen een handje mee waardoor je kan verduurzamen met subsidie of een gunstige lening. In dit blog bespreek ik hoe jij daarvan gebruik kunt maken. Duizend euro is zo verdiend, wij profiteerden er zelf van!

Ben je van plan om je woning te verduurzamen met subsidie of lening? In dit blog leggen wij eerste de mogelijkheden uit rondom het lenen en vervolgens hoe het zit met verduurzamen en subsidies.

Ben je van plan je woning te verduurzamen? Dan kun je bij de bank aankloppen voor een lening. Als je een bestaande woning koopt en een hypotheek afsluit, kun je deze in sommige gevallen verhogen. Zo kun je bij de SNS Bank tot negenduizend euro extra lenen, bovenop je (nieuwe) hypotheek en tot 106% van de marktwaarde van de woning. Bij de ABN AMRO Bank is het leenbedrag maximaal 25 duizend euro, eveneens tot 106% van de marktwaarde.

Dat klinkt natuurlijk goed, maar er zijn ook nadelen. Want door een hogere hypotheek kom je in een andere tariefklasse met een hogere rente. En wil je je bestaande hypotheek verhogen, dan kan het zijn dat je opnieuw advies- en notariskosten moet betalen.

Voordeliger lenen

Een extra lening naast je bestaande hypotheek is vaak voordeliger. Voorbeelden hiervan zijn de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening. Met de Energiebespaarlening kun je een bedrag lenen van minimaal 2.500 en maximaal 25 duizend euro. Wordt je huis helemaal energieneutraal, dan kun je zelfs tot 65 duizend euro lenen. Het voordeel is dat je vaak een lagere rente betaalt dan bij een persoonlijke lening en dat je geen advieskosten betaalt of langs de notaris hoeft. Een nadeel is dat je rente misschien niet aftrekbaar is. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Kijk op www.energiebespaarlening.nl of je gebruik kunt maken van deze lening.

Met een speciale energielening betaal je minder rente en hoef je niet langs de notaris

Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die willen verduurzamen is er een lening, genaamd de energiebespaarlening. Deze kun je aanvragen als de VvE uit minstens tien appartementen bestaat. Heb je recent een nieuwbouwwoning gekocht die niet gasvrij zal worden opgeleverd, dan kun je gebruikmaken van een nieuwe Energiebespaarlening. Je kunt maximaal 25 duizend euro lenen om je woning alsnog aardgasvrij te maken. Om ervoor in aanmerking te komen, moet je het nieuwbouwhuis gekocht hebben vóór 1 september 2018. Een nieuwbouwwoning die al is opgeleverd, valt niet onder de regeling. Je kunt dan gebruikmaken van de normale Energiebespaarlening.

subsidie verduurzamen

Met de Duurzaamheidslening leen je tussen de 2.500 en 25 duizend euro bij je eigen gemeente, vaak tegen een aantrekkelijke rente. Goed om te weten: de rente van deze lening is in bepaalde gevallen aftrekbaar. Check via https://www.svn.nl/duurzaamheidslening of jouw gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt.

Verduurzamen met subsidie voor isolatie

Voor veel energiebesparende maatregelen kun je ook subsidie aanvragen, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en Subsidie energiebesparing eigen huis. Doe dit vóórdat je een lening aanvraagt, want het subsidiebedrag bepaalt de hoogte van je financieringsbehoefte. Je kunt de subsidie en een lening dus gewoon combineren. Check de mogelijkheden op https://www.energiesubsidiewijzer.nl/

Verduurzamen met de subsidie voor isolatiewerkzaamheden is voor particulieren een tijdje stilgelegd, maar inmiddels kunnen woningbezitters via de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) de subsidie weer aanvragen. Voor 2 uitgevoerde maatregelen per woning heeft de overheid 84 miljoen euro gereserveerd. Ook VvE’s kunnen subsidie aanvragen voor de isolatie van het totale gebouw, mits de eigenaren er zelf wonen. Meer voorwaarden vind je op de site.

En wil je nog een stap verder, dan kun je via de SEEH ook aanspraak maken op een groter bedrag voor met elkaar samenhangende maatregelen. Dat kan naast de subsidie zelfs nog een extra financiële bonus opleveren.

Van deze regeling hebben wij dit jaar zelf gebruik gemaakt. We kregen 20% subsidie op de kosten van de vloerisolatie en de spouwmuurisolatie. Toch mooi een bedrag van 1.200 euro. Geduld is hierbij wel een schone zaak. Bij de aanvraag wordt dit bedrag al voor je berekend, je moet echter een maand of drie wachten eer het wordt uitbetaald.

Duizend euro is zo verdiend, maar wij hebben het nog niet ontvangen.

Arbeid met lage btw

Als woningbezitter profiteer je ook van het lagere btw-tarief op de werkzaamheden. Als je je huis energiezuiniger wilt maken, dan vallen de arbeidskosten voor de aanleg van dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie onder het lage btw-tarief (9% in plaats van 21%). Je huis moet wel minstens twee jaar oud zijn en het materiaal moet bestaan uit glaswol, steenwol, piepschuim, glas of polyurethaan.

De overheid geeft aan particulieren weer subsidie voor isolatiewerkzaamheden

Subsidie op apparaten

Er zijn meer manieren om te verduurzamen met subsidie, het niet beperkt tot enkel isoleren. Tot en met 31 december 2020 kun je namelijk gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Je krijgt subsidie op de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor warmtepompen bijvoorbeeld ligt de subsidie indicatief tussen de 1.000 en 2.500 euro. Hier doe je de aanvraag.

subsidie verduurzamen

Er is voor particulieren geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Wel kun je de btw van 21% die je betaalt voor de aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst, binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar. Conform de salderingsregeling verrekent de energieleverancier de stroom die je niet gebruikt en dus teruglevert aan het net, met de stroom die je afneemt. Wek je meer zonne-energie op dan dat je afneemt, dan ontvang je een terugleververgoeding. Zo valt er dus best veel te verdienen.

Voorzieningen leasen

Wil je geen geld lenen om je huis te verduurzamen en kom je niet in aanmerking voor een verduurzamingssubsidie? Dan kan het interessant zijn om de energiebesparende voorzieningen te leasen. Met het e-home-abonnement van de Rabobank hoef je zelf niet te investeren in apparatuur en onderhoud. Je betaalt een vast maandbedrag voor de zonnepanelen, een warmtepomp en eventueel een boiler of accu voor stroomopslag. Het abonnement voorziet ook in installatie, onderhoud en garantie op alle apparatuur. Rabobank werkt hiervoor samen met THE FCTR E [spreek uit the factory]. Via hun site check je of er in je woning eerst nog isolerende maatregelen getroffen moeten worden. Mocht dat het geval zijn, dan helpt de bank met het vinden van een passende financiering.

Waardevermeerdering

De overheid en de gemeente kunnen je helpen met het financieren van de verduurzaming van je huis. En ook bij de banken zijn er mogelijkheden. Goed voor je energierekening, goed voor het milieu en je huis wordt ook nog eens meer waard; een woning met energielabel A levert namelijk veel meer op dan een woning met energielabel F. Alles daarover lees je in dit blog van Woontlekker.

Wachten met verduurzamen? Dat lijkt me niet. Aan de slag!

Ga op onderzoek uit

Wil je je huis isoleren, duurzaam je energie opwekken? Ga op onderzoek uit of de overheid kan meebetalen of de banken je een zetje in de rug kunnen geven. Dat er tal van mogelijkheden zijn die interessant zijn voor mensen met een eigen huis, bewijst dit blog. Ik heb er overigens zelf research voor gedaan, dus zie het noemen van namen dus niet als promotie.

Mogelijk zijn er meer regelingen van commerciële partijen die in dit overzicht thuis zouden horen. Heb je aanvullingen? Vul ze hieronder aan!

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!