Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Woningisolatie levert forse bijdrage aan het klimaat

woningisolatie Woontlekker

7 december 2015

Home » Blogs Woontlekker » Woningisolatie levert forse bijdrage aan het klimaat
Volkskrant 5 december 2015: ‘Wat doet u voor het klimaat?’ In dit artikel de top 35 met klimaattips om minder CO2 uit te stoten. Het zijn praktische tips voor jou en mij om de opwarming van de aarde te beperken. Opvallend: een derde zijn tips voor je woning. Woningisolatie levert een forse bijdrage aan vermindering van broeikasgas. Overigens kan ik op die uitdagende vraag van de Volkskrant met een big smile antwoorden: ik blog! Niet in het rijtje tips, want heel iets anders. Maar ik draag met Woontlekker mijn steentje bij!

Met woningisolatie kun je een grote klapper maken

In 5 afleveringen onderzoekt de Volkskrant de dilemma’s achter het klimaatdebat. Aanleiding is uiteraard de klimaattop, die nu in Parijs plaatsvindt. De hoofdlijn is, aldus groen-redacteur Jeroen Trommelen: “Mijd het vliegtuig en verre vakantiebestemmingen. Ruil de auto in voor een elektrische, het openbaar vervoer of de fiets. Isoleer je huis en neem zonnepanelen. Eet geen of minder vlees, maar juist wel groenten en fruit uit het seizoen.” In het rijtje klimaattips van de Volkskrant en Milieu Centraal, domineren maatregelen om het energieverbruik thuis aan te pakken en verandering van je woongedrag.  De grootste klappers zitten in het beperken van woon-verkeer en woningisolatie. Hier onder een korte toelichting en een plaatje van de hele lijst.

5 maatregelen om je woning aan te pakken in top 10

Zo staat op 2 ‘woning verbeteren van energielabel G naar A. Inderdaad kun je hier een grote klapper mee maken, maar welbeschouwd betreft dit een reeks van maatregelen. Hiermee bespaar je 7.000 kilo broeikasgas per jaar. Op plek 5: 15 zonnepanelen op het dak leggen, scheelt 1.800 kilo. En op 6: Spouwmuur isoleren, bespaart jaarlijks 1.600 kilo CO2-uitstoot. Op no 9: Schuin dak isoleren: 1.400 kilo. Op 11, dus net niet in de top 10: Glas vervangen door HR++ glas, scheelt 800 kilo CO2-uitstoot per jaar per huishouden. Gevolgd door vloerisolatie met een besparing van 600 kilo. woningisolatie Woontlekker Als het kriebelt bij jou om aan de slag te gaan met woningisolatie, het financiële tij is gunstig. Deze banken verstrekken extra hypotheek als je nieuw gaat bouwen. En eerder dit jaar blogte ik ‘Energiesubsidiewijzer wijst weg naar financieel voordeel’.

Klimaattop aan de keukentafel

Nog een leuke tip om thuis succesvolle ‘klimaatonderhandelingen’ te voeren: Milieu Centraal maakte een stappenplan dat je hier bekijkt.

Ik blog en heb verbouwd

Met Woontlekker ben ik op 1 januari 2015 begonnen om bewoners te informeren over energieneutraal, of in ieder geval energiebewust, bouwen en wonen. Wie mij al langer volgt weet dat ik in 2015 een gedateerde 70- er jaren woning kocht die verbouwd moest worden en waarmee ik grootse plannen had. Vrijwel alle tips voor woningisolatie en andere energiezuinige maatregelen die in dit overzicht van de Volkskrant en Milieu Centraal staan, stonden ook op mijn lijstje. Hoe het mij verging, lees je hier.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!