Verduurzamen speelt bij steeds meer huizenbezitters een grote rol. Niet vreemd, de overheid stimuleert dit met verschillende subsidies en leningen om zo aan klimaatambities te kunnen voldoen. Daarnaast spelen de hoge energieprijzen voor veel huisbezitters ook een belangrijke rol in het verduurzamingsproces. Maar wist je dat de woningwaarde stijgt door verduurzamen? Verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie of zonnepanelen, hebben een positief effect hebben op de waarde van je huis. Hoeveel dat kan zijn, lees je in dit blog.
Verbouwen leidt niet altijd tot waardevermeerdering
Als je je huis verbouwt ga je er misschien vanuit dat het geld dat je erin stopt, bij de waarde van je woning wordt opgeteld. Dit is echter niet in alle verbouwingen het geval. De eventuele prijsstijging hangt vooral af van de staat van je huis. Als je een moderne keuken hebt maar deze niet mooi vindt en hem vervangt voor eenzelfde moderne keuken, betekent dit niet automatisch dat je huis de prijs van je keuken meer waard is. Voor een oude keuken gaat dit wel op, al betekent dit niet dat je huis automatisch de kosten extra waard is. Hoe creëer je dan waardevermeerdering? Door woonoppervlak toe te voegen of, waar wij in dit blog op ingaan, door je huis te verduurzamen.
Woningwaarde stijgt door verduurzamen
Altum AI is een bedrijf dat API’s ontwikkelt om data en inzichten van woningen in Nederland beschikbaar te maken. Vorig jaar hebben zij onderzoek gedaan naar het effect van verduurzaming op de woningwaarde. Hieruit blijkt dat de woningwaarde flink kan stijgen als het energielabel verbetert, in sommige gevallen betreft dit een stijging van ruim 16%.
Deze stijging is echter erg afhankelijk van de locatie en de huidige staat van de woning. Zo levert verduurzaming in de Randstad minder op dan in andere steden. Ook ga je er het meest op vooruit als je van een slecht label (G) naar een veel beter label (A) gaat. Dit wordt gevisualiseerd in de tabellen hieronder.
Alle maatregelen om te verduurzamen hebben als resultaat dat je huis meer waard wordt, mits je het energielabel verbetert. Het kan wel zo zijn dat je de investering niet direct in de waarde van je huis terugziet, maar dat zie je natuurlijk wel direct in de afrekening van je energieleverancier.
75% terugverdiend in waardevermeerdering
De investeringskosten om je woning te verduurzamen zullen waarschijnlijk hoger liggen dan de waardevermeerdering van je woning. Als je verduurzamingsmaatregelen bij elkaar 20.000 euro hebben gekost, is het dus onwaarschijnlijk dat dit automatisch resulteert in een waardevermeerdering van 20.000 euro.
Maar het is niet gek dat je toch zo’n 75% van de kosten terugziet in de waardevermeerdering van je woning. Dit kan natuurlijk hoger worden als je een groot deel van de verduurzaming zelf uitvoert waardoor de kosten lager blijven. De waarde die het oplevert blijft namelijk hetzelfde, terwijl je kosten omlaag gaan doordat je ingehuurde vakmensen uitspaart.
Heb je dan 25% verlies bij een waardevermeerdering van slechts 75%? Als je er nog even blijft wonen niet. De verduurzamingsmaatregelen resulteren als het goed is in een lagere energie- en gasrekening. Met de huidige prijzen heb je die 25% ‘verlies’ waarschijnlijk snel terugverdiend.
Isolatie laat de waarde het meest stijgen
Als je woning niet goed geïsoleerd is, resulteert deze maatregel waarschijnlijk in de grootste waardevermeerdering. Door je spouwmuur, dak en vloer te isoleren kun je qua energielabel twee plekken omhoog. Dit levert ongeveer 6.000 euro aan waardevermeerdering per stap, dus 2 labels omhoog kan 12.000 euro opleveren. Wij isoleerden zelf ons dak, een hele klus, maar met twee paar handen goed zelf te doen. Hoe we dat deden lees je hier.
Zonnepanelen zijn ook een goede investering voor de waardevermeerdering van je woning. Het voegt gemiddeld 5.500 euro toe aan de waarde van je woning. Maar er is nog een mooie bijkomstigheid: je woning met zonnepanelen wordt waarschijnlijk sneller verkocht dan een woning zonder.
Woning verkopen? Vraag een nieuw energielabel aan
Theo Heus, van Digimakelaars.nl, geeft aan dat woningkopers steeds vaker op het energielabel letten. “Met name dit jaar is het label een hot item geworden met de torenhoge energietarieven.” Een energielabel is doorgaans 10 jaar geldig en mag daarom bij de verkoop nog gebruikt worden, dit weerspiegelt niet altijd het daadwerkelijke label van de woning.
Advies van Theo: “We adviseren onze woningverkopers altijd om in ieder geval het energielabel te actualiseren voor de verkoop, zeker als bewoners verbeteringen hebben aangebracht. De rekenmethode voor het label is namelijk veranderd en het kan zomaar gunstiger uitvallen met een nieuw label. Een nieuw label aanvragen kost wat, maar als je één sprong opschuift in de tabel, verdien je de kosten dubbel en dwars terug.”
Hieronder kun je een video van Theo bekijken met alle belangrijke informatie over het energielabel voor woningeigenaren!