Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Woon jij straks ecologisch in ecowijk De Kiem?

ecowijk De Kiem - E+Wonen

17 augustus 2016

Home » Blogs Woontlekker » Woon jij straks ecologisch in ecowijk De Kiem?
In het nieuwe Arnhemse stadsdeel Schuytgraaf, aan de zuidkant van de Rijn, is iets bijzonders aan de hand. Teams van kleine bouwpartijen ontwerpen er een ecowijk waar je ecologisch kunt wonen: De Kiem. De huizen worden duurzaam gebouwd en verbruiken minimale energie. De bewoners voelen zich verbonden met elkaar in de autoluwe wijk. Bijzonder is dat jij als koper mee kan praten over de indeling van je huis én van de wijk.  Ecowijk De Kiem is een initiatief van vereniging DNA in de Bouw. De gemeente Arnhem wil 50 energieneutrale woningen bouwen en geeft deze club de ruimte om kopers te interesseren voor tien totaal verschillende ontwerpen. Als dat lukt gaat de bouw in 2018 van start.

De Kiem voor starter, senior, gezin of alleenwonend

Ben je starter of senior, heb je een gezin of woon je alleen? Ecowijk De Kiem biedt voor elk wat wils: vrijstaand, geschakeld, of gestapeld. En altijd energieneutraal gebouwd, dus volgens de nieuwste bouweisen. Heb je ideeën over hoe je je huis zou willen indelen? Heb je ideeën hoe de autoluwe wijk er uit moet komen te zien? Dan zit je helemaal goed in De Kiem, want jij praat en denkt mee.

10 verschillende eco-woningen

Er zijn 10 kleine teams van architecten en bouwers aan de slag met 10 totaal verschillende woningen. Zij moeten zelf bewoners voor hun ontwerp zien te interesseren. Er is een grote variëteit in ontwerpen ontstaan. Heb je interesse hier te komen wonen, dan zal het nog lastig kiezen zijn! Ik heb een korte inventarisatie van de ontwerpen voor je gemaakt:
  • een vrij in te delen woning met begane grond van maar liefst 65 m2
  • geschakelde woningen aan een hofje gebouwd met herbruikbare ecologische materialen
  • luxe vrijstaande woningen met een comfortabel binnenklimaat
  • van 2 teams tinyhouse appartementen die je zelf indeelt
  • een ontwerp met natuurlijke materialen zoals strobalen en hout met maximaal gebruik van natuurlijke energiebronnen
  • woningen in een cirkel rondom een gezamenlijke binnentuin
  • nul op de meter-woningen aan autoluwe hofjes
ecowijk De Kiem tinyhouse Bouwnext Een van de ontwerpen voor De Kiem: een tinyhouse appartement met veel licht waarbij je kiest of je boven of onder woont. Je bepaalt zelf hoe je de woning indeelt en of je dit zelf doet of laat doen. De ruimte is 4,5 m hoog.

Rode Trap Huis al verkocht!

Er is een beetje vreemde eend in de bijt in De Kiem. Dat zijn Jasper Jobse en Janneke Robers. Initiatiefnemer DNA in de Bouw stelde als eis voor meedoen dat per team minimaal 1 persoon lid moet zijn van de vereniging. Vooral bouwprofessionals zijn er lid van, maar ook enkele particulieren, waaronder Jasper. Toen de plannen binnen de vereniging voor dit project bekend werden gemaakt, haakten Jasper en Janneke aan om hun eigen huis te ontwerpen en ontwikkelen: het Rode Trap Huis. Deze woning is dus al verkocht! ecowijk De Kiem RodeTrapHuisHet Rode Trap Huis is een smalle vrijstaande woning met twee bouwlagen, zo is te lezen op de website. Gebouwd in houtskelet en daardoor licht van gewicht. De dik geïsoleerde ademende schil ligt als een deken over het huis. De woning is aan de voor- en achterkant bekleed in verduurzaamd hout. De woning oogt hierdoor natuurlijk, warm, vriendelijk en ‘open’. Je komt binnen in een witte hal waar je direct gehéél tot in de nok van het pand kan kijken. Een bordeaux rode trap leidt naar de eerste verdieping. Ondanks het relatief kleine volume, oogt de woning ook hierdoor ruim en licht. Lees meer over wat er ecologisch is aan dit ontwerp

Verkoop woningen ecowijk De Kiem start september

De verkoop van de woningen start in september, dus je kunt binnenkort al inschrijven voor een woning. Eind 2016 wordt duidelijk voor welk ontwerp of ontwerpen interesse is. Daarna bepaalt een toetsingscommissie of aan alle eisen en voorwaarden voldaan is en de plannen ruimtelijk en financieel kloppen. Op basis daarvan besluit de gemeente Arnhem of ecowijk De Kiem in Schuytgraaf echt gebouwd gaat worden en welke woningen dat zullen zijn. Er zijn dus nog wel wat stappen te gaan voor de eerste spa de grond in gaat. Dat gebeurt niet voor 2018.

Ik doe ook mee!

Ik vind het vooral leuk om op Woontlekker over ecowijk De Kiem te schrijven, omdat ik er zelf aan bijdraag. Ik ben namelijk lid van DNA en betrokken bij de marketing en communicatie van dit project. Zichtbaarheid van De Kiem op deze blog draagt natuurlijk bij aan de bekendheid en zwengelt interesse er voor hopelijk aan! Meer informatie vind je ook op de Facebook-pagina van De Kiem. En als je je inschrijft voor de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen van deze nieuwe ecowijk in Arnhem.

Andere interessante blogs…