Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Woon-websites onder de loep: Energieverbruiksmanagers.nl

energieverbruiksmanagers blog Woontlekker

13 februari 2017

Home » Blogs Woontlekker » Woon-websites onder de loep: Energieverbruiksmanagers.nl

Heb jij al een slimme meter in je meterkast? En bevalt-ie? Als jij beter inzicht wilt in je energieverbruik, dan heb je een slimme meter nodig. Maar daarmee ben je er nog niet. Als je direct wilt zien hoeveel stroom en gas jouw huishouden er op dit moment doorheen jaagt, dan heb je ook nog een ‘energieverbruiksmanager’ nodig. Een app of een display die aan jouw slimme meter is gekoppeld, en alle energiedata overzichtelijk in beeld brengt. Op de website energieverbruiksmanagers.nl vind je er al 53. 


Twee maanden geleden was de slimme meter opeens negatief in het nieuws: de energiebesparing viel nogal tegen. Wat is er aan de hand? In deze blog vertel ik je eerst hoe het ook alweer zat met de slimme meter, en daarna kijken we met een kritische blik naar de website energieverbruiksmanager.nl.

Dat kan slimmer

In 2015 werd in Den Haag besloten dat alle huishoudens in Nederland een slimme meter in de meterkast krijgen. Op dit moment heeft 25% van de huishoudens er al een, en in 2020 is deze megaklus voltooid. Dan heeft iedereen in Nederland een slimme meter. Het doel is om hiermee een energiebesparing van 3,5% te behalen, maar het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voorspelde in een studie van november 2016 dat dit waarschijnlijk niet gaat lukken. In plaats van 3,5% wordt het slechts 1% besparing. Als het PBL gelijk heeft wordt Operatie Slimme Meter opeens een dure grap. Oei!

Let wel: er was flinke kritiek op de conclusies van het PBL. Maar als er één ding duidelijk is geworden, dan is het wel dat de intelligentie van een ‘kale’ slimme meter nogal tegenvalt. Het ding geeft in de meeste gevallen om de twee maanden wat cijfers door aan je energiebedrijf: de meterstand wordt dus automatisch opgenomen. Briljant! Maar als je echt wil weten hoe het zit met je actuele energieverbruik (of opwek) moet je in de meeste gevallen zelf een verbruiksmanager downloaden of installeren. Daar heeft lang niet iedereen zin in. Minister Kamp is nu zo geschrokken van alle commotie rond de slimme meter dat er een heus convenant komt waarin overheid, leveranciers, installateurs en netbeheerders elkaar moeten beloven dat ze de consument nóg beter gaan helpen met het besparen van energie.

slimme meter energieverbruiksmanagers

Geweldig plan! Maar jij kunt ook gewoon nog even verder lezen…

Omdat iedereen een slimme meter krijgt is er in één klap een grote markt voor verbruiksmanagers gecreëerd. Er is al flink wat keus. Welk type sluit aan op jouw wensen? Welk schermpje geeft de beste informatie? Welke vergelijkingssite heeft het beste overzicht? Om daar achter te komen neem ik nu de website Energieverbruiksmanagers.nl voor je onder de loep.

Voor wie is Energieverbruiksmanagers.nl bedoeld?

Voor iedereen die op zoek is naar een geschikte app of display voor een slimme meter. Maar je kunt er ook terecht voor apps die (dankzij een extra sensor) het stroomverbruik van een traditionele meter laten zien.

Een energieverbruiksmanager brengt alle energiedata van jouw slimme meter overzichtelijk in beeld.

Wie zit er achter Energieverbruiksmanagers.nl?

De site is een initiatie van Milieu Centraal. Een vertrouwde naam als het gaat om goede en begrijpelijke informatie over energiebesparing. Ook netbeheerders als Liander, Enexis en Stedin ondersteunen de site. Deze partijen hebben er belang bij dat iedereen een beetje snapt hoe een slimme meter werkt, omdat er in de nabije toekomst veel gaat veranderen op het elektriciteitsnet. Onder andere doordat meer huishoudens energie gaan opwekken met behulp van zonnepanelen. Het elektriciteitsnet van nu wordt in de toekomst een ‘smart grid’ en ook die miljoenen slimme meters zijn daar straks een onderdeel van.

Wat is de eerste indruk?

Deze site valt met de deur in huis. Je snapt het meteen. Er zijn (op het moment dat deze blog geschreven wordt) 53 verschillende energieverbruiksmanagers te zien op de site. Het eerste wat je doet is kiezen of je een verbruiksmanager wil voor een slimme meter of een traditionele meter. Als je kiest voor een slimme meter blijven er nog steeds flink wat opties over. Nu kun je deze eerste selectie verder verfijnen door aan de linkerkant de gewenste filters aan te klikken. Al deze filters spreken voor zich.

slimme meter energieverbruiksmanagers

Is de site handig en gebruiksvriendelijk?

Ja! Stel, je zoekt een verbruiksmanager die realtime het verbruik van diverse losse apparaten en de stroomproductie van je zonnepanelen meet. Als je de gewenste filters aanklikt, wordt de selectie direct aangepast. Je ziet nu veel minder apps en schermpjes, dus je keuzestress-niveau schiet ook meteen omlaag. Nu kun je twee dingen doen: alle overgebleven verbruiksmanagers bekijken, of je oriënteren op basis van de reviews. Je ziet meteen welke apparaten populair zijn, want die hebben de meeste reviews. Het is ook heel eenvoudig om zelf een review achter te laten. Je hoeft hiervoor niet in te loggen. Mocht je nog een vraag hebben, dan is het antwoord waarschijnlijk wel terug te vinden onder de veel gestelde vragen.

Is de informatie correct en betrouwbaar?

In de disclaimer lezen we dat “de productinformatie op deze website is gebaseerd op aangeleverde informatie van de producenten van de energieverbruiksmanagers. Voor vragen (en klachten) kunt u terecht bij de desbetreffende leverancier(s).” Met andere woorden: Milieu Centraal test deze apparaten niet zelf. Voor een deel moeten we dus afgaan op de informatie van de fabrikant. Maar de door Milieu Centraal geredigeerde productomschrijvingen zijn helder, kort en feitelijk. Dat maakt vergelijken een stuk gemakkelijker. En als je zelf in de praktijk merkt dat er iets niet klopt aan de informatie kun je altijd een review achterlaten of contact opnemen met Milieu Centraal.

Is de site actueel?

Het is helaas niet mogelijk om te zien wanneer een product aan de site is toegevoegd. Ook de reviews bevatten geen datum. Dat is jammer. Verder lijkt het erop dat het productaanbod actueel is, maar het zou toch echt handiger zijn als je ergens kunt zien wanneer er nieuwe producten en reviews worden toegevoegd aan de site.

Aanrader of niet?

Ja! Er zijn meer sites waar energieverbruiksmanagers worden vergeleken, zoals bijvoorbeeld energieleveranciers.nl en energievergelijken.nl maar de hoeveelheid en de kwaliteit van de informatie is bij die twee een stuk minder. Mijn voorkeur gaat dus beslist uit naar Energieverbruiksmanagers.nl. En kijk voor meer informatie over slimme meters ook eens op de site van Vereniging Eigen Huis.

Hier bekijk je de site.

De websites WoningChecklist  en Zorgelooswonen van Feenstra nam ik ook onder de loep.

Andere interessante blogs…