Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Woon-websites onder de loep: Zorgelooswonen van Feenstra

Zorgelooswonen Feenstra

12 juli 2019

Home » Blogs Woontlekker » Woon-websites onder de loep: Zorgelooswonen van Feenstra
Veilig, comfortabel en gezond wonen. Dat wil natuurlijk iedereen. Maar hoe pak je het aan als je huis nog niet aan alle eisen van duurzaamheid voldoet? De overvloed aan informatie die online te vinden is, maakt het soms lastig om de beste keuzes te maken. Een website waar de informatie overzichtelijk gerangschikt is, trekt daarom al snel de positieve aandacht. Is de website Zorgelooswonen van leverancier Feenstra er zo één? Je vindt er in elk geval tal van artikelen, blogs en tips om je huis op te waarderen naar de huidige standaard. Hoe betrouwbaar, actueel en handig de site is, neem ik in deze blog onder de loep.

Voor wie is Zorgelooswonen van Feenstra bedoeld?

Op de homepage staat te lezen: ‘Zorgeloos wonen, dat willen we allemaal. Op deze site Zorgelooswonen legt Feenstra uit hoe u veilig, comfortabel en gezond kunt wonen.’ De makers richten zich op de snel groeiende groep mensen die iets met duurzaamheid willen, of moeten. Steeds meer mensen zijn op zoek naar betrouwbare informatie over bijvoorbeeld gasloos wonen, zonnepanelen en warmtepompen. Dat een leverancier ons hierin wegwijs maakt, lijkt op de slager die zijn eigen vlees keurt. Is dat ook zo?

Wie zit er achter Zorgelooswonen?

Feenstra levert, installeert en onderhoudt onder meer cv-ketels, warmtepompen, boilers, geisers en zonnepanelen. Het bedrijf bestaat sinds 1947 en heeft meer dan achthonderd adviseurs en vakmannen op de weg. Vandaar dat je de bestelbusjes zo vaak ziet.

Wat is de eerste indruk?

De website is op het eerste oog overzichtelijk ingedeeld met kleurrijke foto’s en titels. Meest gelezen is een artikel over de elektrische cv-ketel en aanbevolen een artikel over waterstof (‘het geheime wapen in de energietransitie’). De in blokvorm opgebouwde onderdelen eronder lijken willekeurig geplaatst. Deze gaan onder meer over gasloos wonen, de energietransitie en zonne-energie. Met filters kun je het kaf van het koren scheiden en de onderdelen selecteren die voor jou relevant zijn, zodat je hierop kunt klikken. Dan verschijnt een artikel, blog of opiniestuk en soms ook een aflevering van een soort Feenstra-tv met de titel ‘Op naar 2050!’. Dit is een serie rondetafelgesprekken over thema’s binnen de energietransitie waar deskundigen aan het woord komen. Alle afleveringen staan ook op de homepage. Daarnaast staat een overzicht met verhalen over de energietransitie bedoeld voor kinderen van de bovenbouw van het basisonderwijs. Bovenaan de site staan tabbladen met de genoemde onderdelen ‘artikelen’, ‘blogs’ en ‘opinie’ en daarnaast ‘tips’ en ‘downloads’. Klik je op deze laatste, kun je na het invullen van je e-mailadres een viertal e-books en whitepapers downloaden. Bij elkaar genomen is de eerste indruk: véél informatie en véél manieren om door de site te navigeren. Zorgelooswonen Feenstra

Is de site handig en gebruiksvriendelijk?

Door de veelheid aan informatie is de website best compleet. Bij elk artikel, blog of opiniestuk staat de gemiddelde leestijd vermeld, wat handig is, maar niet altijd haalbaar blijkt. Er is de gelegenheid om op artikelen en blogs te reageren en de reacties van andere bezoekers te lezen. Maar de overvloed aan informatie maakt het tevens lastig zoeken. Het bekende door de bomen het bos niet meer zien dus. De website is duidelijk bedoeld voor mensen die lekker in de tijd zitten. Je moet er dus even voor gaan zitten, een vluchtig bezoek brengt je niet verder. Maken de filters het navigeren dan een stukje eenvoudiger? Niet echt; na het lukraak selecteren van drie van de elf filters gebeurt er wel iets op het scherm, maar blijft een brei aan blokken over. De filters zijn dermate allesomvattend, dat je van een goed selectie-instrument niet kunt spreken. De filters ‘gasloos’, duurzaamheid’ en ‘comfortabel wonen’ bijvoorbeeld betreffen zo veel onderwerpen, dat de makers misschien beter hadden kunnen kiezen voor gerichte filters als ‘zonne-energie’ of ‘warmtepomp’.

Hoe leest Zorgelooswonen ?

De artikelen op Zorgelooswonen van Feenstra zijn wat aan de lange kant, maar lezen prettig en tussenkopjes geven je de mogelijkheid om de informatie sneller tot je te nemen. In de teksten staan vaak verschillende links naar andere onderdelen van de site. Deze links hebben wel een specifiek karakter, dat is handig. Bij een groot aantal artikelen, blogs en tips staat onderaan een omschrijving van de auteur. Dat kan wel wat korter. Als bezoeker ben ik geïnteresseerd in de inhoud en niet zozeer in de hobby’s en gezinssituatie van de schrijver. ‘Frank is getrouwd met Brigitte en vader van Fenno en Gianni. Naast tijd besteden aan zijn gezin, heeft hij naast zijn werk nog een rits aan hobby’s, zoals hardlopen, voetballen, sportvissen, lezen, en vrijwilligerswerk bij de voetbalvereniging.’ Tja, wat voegt dat toe aan wat ik zoek?

Is de informatie correct en betrouwbaar?

De meeste teksten zijn geschreven door medewerkers van Feenstra. Een logische keuze, maar dat verhoogt de geloofwaardigheid niet echt, al gaat het hier om een gerenommeerd bedrijf. Voor de rondetafelgesprekken is wel een breed scala aan deskundigen uitgenodigd. De producten en diensten worden niet heel actief aan de man gebracht. Die vrijblijvendheid is een pluspunt.

Is de site actueel?

Ja, er is duidelijk aandacht voor de huidige stand der techniek en de schrijvers gaan ook in op toekomstige ontwikkelingen. De site wordt regelmatig van nieuwe informatie voorzien. Je kunt aangeven thema’s te willen volgen, via e-mail word je op de hoogte gehouden. Ook kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanrader of niet?

Een leverancier die voorlichting geeft over duurzaam wonen doet mij denken aan een slager die zijn eigen vlees keurt. Maar de uitgebreidheid en aandacht waarmee de site wordt gemaakt en onderhouden verdient lof. Trek alleen wel tijd voor deze site uit. Want zoeken is niet altijd even makkelijk en veel teksten zijn nogal lang. De makers van deze site hebben best een smaakvol evenwicht gevonden in belangen van het bedrijf (Feenstra) en de informatiebehoefte van de consument (jij en ik). Voor wie een beetje door de intenties van de leverancier heen prikt, is de website een aanrader. Met een beetje moeite vind je wat je zoekt, maar nogmaals: zorg dat je voor het zoeken en lezen ruim de tijd neemt. De websites Energieverbruikingsmanagers en WoningChecklist nam ik eerder onder de loep.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!