Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Woonhuis in Groenlo energiezuinig én gepimpt

duurzame huizenroute - blog Woontlekker

17 februari 2015

Home » Blogs Woontlekker » Woonhuis in Groenlo energiezuinig én gepimpt

Deze winter interviewde ik architect Herman van der Heijden uit Groenlo. Hij realiseerde in slechts 6 weken tijd en met beperkt budget een complete metamorfose van zijn woning uit 1958 door gevel- en dakisolatie en met drielaags glas. De energierekening daalde van 300 naar 50 euro per maand.

Geen overlast voor de bewoners

Met deze renovatie sloeg Herman van der Heijden 2 vliegen in één klap: een forse energiebesparing en verbetering van de woning die nu weer 50 jaar mee kan. De buitengevelisolatie heeft het aanzicht structureel verbeterd zodat de woning in waarde is vermeerderd. Bijkomend voordeel: het werk veroorzaakte nauwelijks overlast voor de bewoners, omdat het de buitenkant betrof. En als je het slim aanpakt met de juiste bouwdetaillering, hou je het budget in de hand.

Energiezuinig en toekomstbestendig

Van der Heijden vertelt in het filmpje dat het een aantrekkelijke aanpak is voor de vele woningen die gunstig zijn gelegen, maar door hun ouderdom of staat waarin ze verkeren toch lastig verkoopbaar zijn. In zijn geval is de meerwaarde van de huidige woning hoger dan de investering die er voor noodzakelijk was.
En leuke spinoff voor de architect: hij wordt nu regelmatig gevraagd door particulieren woningen te pimpen en tegelijkertijd energiezuinig te maken! Rode draad in dit verhaal: als je op deze wijze revitaliseert, creëer je een energiezuinige woning die de toekomst weer aan kan.

Advies: integrale aanpak

Het advies van Van der Heijden: pak zo’n project op een integrale manier aan en breng de gewenste oplossingen vooraf in kaart. Dat kan in één keer, maar ook na elkaar. Maar zorg er altijd voor dat het te allen tijde echt na elkaar kan. Heb je dat niet vooraf in beeld, dan blokkeer je misschien energiezuinige mogelijkheden op langere termijn, omdat je eerder een bepaalde keuze hebt gemaakt. Dat blijkt de grootste valkuil voor de meeste mensen.

Andere interessante blogs…