Over Saskia en Woontlekker

Saskia de Jong Woontlekker blog energiezuing wonenZo lang ik werk ben ik betrokken bij communicatie over bouwen en wonen. Ik werkte bij een paar grote bouwbedrijven en begon in 1995 onder de naam DeJong&Verder als zelfstandig marketing- en communicatieadviseur. Sinds januari 2015 blog ik over energiezuinig wonen, hier op Woontlekker.

Ik woon lekker met mijn 2 kinderen, vriend en hond. Sinds voorjaar 2015 wonen wij in een leuke woning uit 1973. Die scoort qua energieverbruik inmiddels goed, want wij hebben al verbeterd:

Mijn huis is een mooie testcase voor Woontlekker, bijvoorbeeld wat betreft energiezuinige dakisolatie. Check het e-book dat ik daarover schreef!

De ambitie over energiezuinig wonen pakte mij

Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met energieneutraal bouwen via een Europees project in 14 regio’s. In Nederland is het door vereniging DNA in de Bouw uitgevoerd. Ik werd gevraagd om de communicatie van dit project PassREg te doen en voor ik het wist zat ik er midden in. Niet alleen vanwege de hoeveelheid werk, maar ook vanwege de ambities van de andere betrokkenen in het project. Dat stak het vuur in mij aan: energieneutraal bouwen en wonen pakte mij!

Van 2017 tot medio 2020 draait het EU-project AZEB: Affordable Zero Energy Buildings. Doel is een methode te ontwikkelen om energieneutraal bouwen betaalbaar te maken, 8 partners uit 6 EU-landen werken er aan. De Nederlandse partner DNA is tevens projectleider, in dit project stuur ik de marketing en communicatie aan.

Alle nieuwbouw in 2020 energieneutraal

De ambitie die mij pakte sluit aan bij wat in veel groter verband speelt: de Europese lidstaten hebben afgesproken dat alle nieuwbouw vanaf 2020 vrijwel energieneutraal moet zijn, ook in Nederland dus. Minder energiegebruik maakt ons minder afhankelijk van energie die duurder gaat worden en is beter voor het klimaat. Het gevolg is dat alle marktpartijen en de overheid nu druk bezig zijn met aanjagen, ontwikkelen en innoveren. En niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor renovatie. Want daar ligt een nog veel grotere opgave: 30 jaar later, in 2050, moeten alle woningen en gebouwen in Europa energieneutraal zijn.

Mensen in beweging brengen over energiezuinig wonen

Een gigantische informatiestroom is een ander gevolg van de afspraken. Informatie over initiatieven, projecten, samenwerkingen, innovaties enz. strijdt dagelijks om aandacht. En vindt zijn weg vooral naar bouwprofessionals en woningeigenaren die al energieneutraal wonen of er mee bezig zijn.
Hoe je een grotere groep mensen informeert, inspireert en in beweging krijgt, is waarom ik Woontlekker ben gestart. Want energiezuinigheid is belangrijk en er liggen ook veel kansen. Bijvoorbeeld kansen je wooncomfort te verbeteren door lekkerder en gezonder te wonen met een prettig binnenklimaat, maar ook je energiekosten aanzienlijk te verlagen.

Woontlekker informeert en inspireert

Er is een berg aan informatie, iedere dag opnieuw. Woontlekker signaleert en analyseert, ontsluit in begrijpelijke taal en toont praktijkvoorbeelden over energiezuinig wonen: wat je kunt doen, hoe je het doet en wat het oplevert. Je vindt alle posts onderverdeeld in de rubrieken hier aan de rechterkant.
Wat enorm helpt is dat ik goed ben in schrijven en interviewen, de actualiteiten bijhoudt, bronnen weet te vinden en een groot zakelijk netwerk heb dat ik om inspiratie, hulp en uitleg kan vragen. Dat helpt ook omdat ik zelf helemaal niet technisch ben! Woontlekker toont de energiezuinige stappen die samen maken dat je op termijn kunt wonen zonder energierekening.

Heb je ideeën en tips voor me? Ik ontvang ze graag op saskia@woontlekker.nl. Wil je zelf aan het woord met een gastblog of dat ik je interview, laat het me weten! De blogs worden ook gepost op Facebook.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier rechts in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert!

Veel leesplezier!

Saskia de Jong