blank

Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

WTW ververst lucht met behoud van warmte

10 juli 2015

Home » Blogs Woontlekker » WTW ververst lucht met behoud van warmte

Tijdens de Week van de Bouw 2015 in Utrecht trof ik op een stand een klein ventilatieapparaat dat je in een keukenkastje kunt plaatsen. Zo’n zogenaamde WTW is heel geschikt én noodzakelijk voor wie in een goed geïsoleerd huis woont en toch verse lucht wil. In dit filmpje vertelt Rutger Naber van Zehnder dat wil je isoleren voor een lagere energierekening, je energiezuinig moet ventileren. Hoe beter je isoleert, des noodzakelijker het is verse lucht van buiten naar binnen te halen.

Er zijn diverse zogenaamde WTW’s op de markt: warmteterugwinning apparaten. Dat zijn ventilatie-units die lucht verversen met behoud van de warmte van de lucht. Dus vuile lucht gaat er uit en evenveel schone lucht gaat er in; koude lucht van buiten warm je op met de warme lucht van binnen die de woning verlaat. Een wisselaar in het apparaat zorgt er voor dat de warmte naar buiten wordt overgedragen aan de verse lucht die wordt aangevoerd. Zo behoud je warmte en dat kan fors in energielasten schelen; het is en blijft warm binnen, dus je cv heeft minder werk.

Met WTW tot 90% minder energieverbruik

In het filmpje zegt Rutger dat je er tot 90% minder energie in de winterperiode door kunt verbruiken. Het apparaat van Zehnder waarover het filmpje gaat kun je bijvoorbeeld in een keukenkastje plaatsen om de lucht in de keuken te verversen. In het filmpje zie je de opstelling op de stand, met een opengewerkt plafond waarin de leidingen zijn weggewerkt.

WTW ook goed voor de gezondheid

Ventileren met een wtw is dus goed voor de portemonnee, maar ook voor de gezondheid. Want niet ventileren leidt tot vocht en schimmels en kan ook tot gezondheidsklachten leiden. Zeker als je een geïsoleerde woning hebt.

In een eerder blog schreef ik over balansventilatie, dat zijn oplossingen voor je hele huis.

Het Informatiepunt Ventilatie van Milieu Centraal geeft informatie hoe je het beste kunt ventileren, je kunt er ook advies op maat vragen.

Andere interessante blogs…

Ventileren voor dummies

Ventileren voor dummies

Je woning goed ventileren is belangrijk voor je comfort én je gezondheid. ‘Ventileren voor dummies’ maakt ventileren toegankelijk.