Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

WTW ververst lucht met behoud van warmte

Door Saskia de Jong

10 juli 2015

Tijdens de Week van de Bouw 2015 in Utrecht trof ik op een stand een klein ventilatieapparaat dat je in een keukenkastje kunt plaatsen. Zo’n zogenaamde WTW is heel geschikt én noodzakelijk voor wie in een goed geïsoleerd huis woont en toch verse lucht wil. In dit filmpje vertelt Rutger Naber van Zehnder dat wil je isoleren voor een lagere energierekening, je energiezuinig moet ventileren. Hoe beter je isoleert, des noodzakelijker het is verse lucht van buiten naar binnen te halen.

Bekijk hier het filmpje

Er zijn diverse zogenaamde WTW’s op de markt: warmteterugwinning apparaten. Dat zijn ventilatie-units die lucht verversen met behoud van de warmte van de lucht. Dus vuile lucht gaat er uit en evenveel schone lucht gaat er in; koude lucht van buiten warm je op met de warme lucht van binnen die de woning verlaat. Een wisselaar in het apparaat zorgt er voor dat de warmte naar buiten wordt overgedragen aan de verse lucht die wordt aangevoerd. Zo behoud je warmte en dat kan fors in energielasten schelen; het is en blijft warm binnen, dus je cv heeft minder werk.

Met WTW tot 90% minder energieverbruik

In het filmpje zegt Rutger dat je er tot 90% minder energie in de winterperiode door kunt verbruiken. Het apparaat van Zehnder waarover het filmpje gaat kun je bijvoorbeeld in een keukenkastje plaatsen om de lucht in de keuken te verversen. In het filmpje zie je de opstelling op de stand, met een opengewerkt plafond waarin de leidingen zijn weggewerkt.

WTW ook goed voor de gezondheid

Ventileren met een wtw is dus goed voor de portemonnee, maar ook voor de gezondheid. Want niet ventileren leidt tot vocht en schimmels en kan ook tot gezondheidsklachten leiden. Zeker als je een geïsoleerde woning hebt.

In een eerder blog schreef ik over balansventilatie, dat zijn oplossingen voor je hele huis.

Het Informatiepunt Ventilatie van Milieu Centraal geeft informatie hoe je het beste kunt ventileren, je kunt er ook advies op maat vragen.

Andere interessante blogs…

Thuisbatterijen; is groter ook beter?

Thuisbatterijen; is groter ook beter?

Wat kan een thuisbatterij voor je betekenen? En is een grotere batterij ook beter? Overdag laadt hij op, en in de avond en nacht verbruik je de energie.

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!