Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Zeewierpanelen in jouw woonkamer

Zeewierpanelen

7 november 2023

Home » Blogs Woontlekker » Zeewierpanelen in jouw woonkamer

Grote witte muur in je woning waarvan je niet weet wat je ermee moet? Een kleurtje, leuk behang of een mooi schilderij zijn wellicht ideeën die je in je hoofd hebt. Maar heb je al eens gedacht aan zeewierpanelen? Een wandsysteem van zeewier geeft een stoere look, is isolerend en kan je ook weer meenemen naar je volgende woning omdat het makkelijk te demonteren is. Benieuwd? Lees er alles over in dit blog. 

Dit plaatmateriaal is gemaakt van vezels van zeewier en wordt momenteel getest in The Green Village van de TU Delft. The Green Village is een fieldlab voor duurzame innovatie in de stedelijke omgeving. Het doel is om ontwikkelingen die in de kinderschoenen staan te helpen een vertaalslag te maken naar schaalbare producten die op de markt worden aangeboden. Recent zijn er verschillende biobased projecten gestart waarvan de zeewierpanelen er een is. 

Zeewier als biobased bouwmateriaal

Biobased materialen in de bouw zijn steeds meer in trek. Hout gebruiken we natuurlijk al jaren, maar producten als vlas en stro worden steeds populairder. Zeewier is ook een biobased materiaal. Maar in Nederland nog niet heel bekend als biobased bouwmateriaal. De vooruitzichten van zeewier als bouwmateriaal zijn echter veelbelovend. Zeewier neemt namelijk relatief veel CO2 en stikstof op en groeit ontzettend snel. Daarnaast is er geen land of zoetwater nodig om het gewas te laten groeien. Interessant gezien 70% van de aarde bestaat uit zout water, waar zeewier uitstekend kan groeien. 

Als je aan de slag gaat met isolatie, is het belangrijk om de isolatiewaarde van het materiaal te onderzoeken. Hoe beter de isolatiewaarde hoe beter je huis geïsoleerd is. De isolatiewaarde, ook wel Lambda-waarde genoemd, van zeewier is 0,039 W/mK. Dit komt overeen met andere biobased isolatiematerialen. De Lambda-waarde van PIR is echter beter. Dit hoeft geen probleem te zijn, het betekent alleen dat je meer van het product nodig hebt om een betere isolatiewaarde te realiseren. Meer hierover lees je in dit blog

Zeewierpanelen in je interieur

Zeewier is een interessant bouwmateriaal. Niet gek dus dat Blueblocks dit materiaal gebruikt om panelen te maken voor in je huis. Ze zijn duurzaam omdat zeewier de basiscomponent is maar ook omdat ze circulair zijn. Het enige wat minder duurzaam is, is de lijm die het materiaal bij elkaar houdt: deze is namelijk niet op natuurlijke basis. Maar zonder deze lijm kun je niet, omdat de platen niet geschroefd mogen worden. Dit bemoeilijkt het hergebruiken van de platen. 

De zeewierpanelen hebben verschillende formaten: 40×40 cm of 60×60 cm. Het idee is dat de panelen een vervanger zijn van MDF, spaan- of gipsplaten. Deze zijn veelal van niet-natuurlijke en niet duurzame materialen en zijn niet demontabel. Naast het feit dat de zeewierpanelen een duurzamer alternatief zijn, ziet het er ook veel stoerder uit dan een saaie witte muur. 

Zeewier als isolatie

Omdat zeewier een interessant biobased materiaal is met veel voordelen, is het niet gek dat het ook op andere manieren in woningen kan worden gebruikt. Momenteel gebeurt dit weinig, maar vroeger deden we dat wel. Zo zijn vroeger veel monumentale panden in de buurt van de Noordzee en de Oostzee geïsoleerd met zeewier en zeegras. Het werd veelal toegepast als gevelisolatie omdat het onbrandbaar is. 

In Denemarken hebben ze deze techniek weer opgepakt en recent een huis gebouwd van zeewier. Het zeewier zit in de spouw, in de bekleding van het plafond en is ook zichtbaar aan de buitenkant gebruikt. Meer lezen over dit project kan alleen in het Deens op deze site

Beeld: Blueblocks

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!