Heb jij zonnepanelen en wek je je eigen energie op? Dan is jouw volgende stap hoogstwaarschijnlijk een thuisbatterij! Dat is een energieopslagsysteem waarmee je zelfopgewekte energie kunt opslaan voor gebruik ’s avonds of als de zon niet schijnt. Je verhoogt er je energieonafhankelijkheid mee, verlaagt je energiekosten en maakt optimaal gebruik van de energie die je zelf hebt opgewekt. Ontdek in deze blog hoe je de juiste batterijcapaciteit kiest, de voordelen van een variabel energiecontract benut en met slimme besturing bijdraagt aan een duurzamer energienet.
Thuisbatterijen spelen een grote rol in de transitie naar duurzame energievoorziening, want ze maken het mogelijk energie te bewaren voor eigen gebruik, of teruglevering aan het net op het meest gunstige moment.
Slimme combi: thuisbatterij met dynamisch energiecontract
In een wereld waar duurzaamheid en slim energiebeheer steeds belangrijker worden, is de combinatie van thuisbatterij met een dynamisch energiecontract een grote stap vooruit. Deze technologie stelt je in staat automatisch te profiteren van fluctuerende energieprijzen, door energie op te slaan wanneer het aanbod groot en de prijs laag is (zoals op zonnige of winderige dagen). En deze te gebruiken of te verkopen wanneer het aanbod laag en de prijs hoog is. Zo maak je niet alleen efficiënter gebruik van duurzaam opgewekte energie, maar heb je financieel voordeel door actief deel te nemen aan de onbalansmarkt. Heb je zonnepanelen dan is dit waardevol, vooral nu de voordelen van de salderingsregeling afnemen.
Door slimme thuisbatterijen te koppelen aan dynamische energiecontracten, kunnen consumenten hun opgewekte energie optimaliseren, hun afhankelijkheid van het energienet verminderen en actief bijdragen aan het stabiliseren ervan. Hierdoor heb je meer regie over je eigen energieverbruik en -productie. Je draagt niet alleen bij aan een duurzamere wereld, maar kunt er ook financieel voordeel aan hebben.
De juiste capaciteit voor je thuisbatterij: hoe kies je die?
De capaciteit van een thuisbatterij wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en bepaalt hoeveel energie je kunt opslaan. De keuze voor de capaciteit hangt af van:
- Het vermogen van je zonnepanelen installatie: hoe meer zonnepanelen je hebt, des te meer energie je kunt opwekken en opslaan. Het is belangrijk dat de capaciteit van je thuisbatterij en het totale vermogen van je zonnepanelen in goede in verhouding staat. Een eenvoudige formule om dit te berekenen is: je vermenigvuldigt elke individuele kWp van je zonnepanelen installatie met 1 à 1,5 kWh.
- Je energieverbruik: hoeveel energie verbruik je per dag, per week, per maand en per jaar? Hoeveel daarvan kun je dekken met je eigen zonne-energie? Hoeveel wil je terugleveren aan het net of verkopen aan een dynamische energieleverancier? Hoeveel wil je opslaan in je thuisbatterij voor later gebruik? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen om je energiebehoefte te bepalen.
- Je energiedoelstellingen: wat wil je bereiken met je thuisbatterij? Wil je zo onafhankelijk mogelijk zijn van het energienet? Wil je zo veel mogelijk besparen op je energierekening? Wil je zo duurzaam mogelijk zijn? Of wil je een combinatie van deze doelen? Je energiedoelstellingen bepalen mede hoe groot je thuisbatterij moet zijn.
Voor kleine huishoudens is een 5 kWh batterij geschikt, terwijl een 10 kWh variant geschikt is voor de meeste huishoudens. Grote huishoudens of kleine bedrijven profiteren meer van een 20 kWh batterij.
Waarom een dynamisch energiecontract slim is
Een dynamisch energiecontract kan je veel voordelen opleveren, vooral als je een thuisbatterij hebt. Hiermee kun je namelijk slim inspelen op de schommelende stroomprijzen. Hoe werkt dat?
- Je laadt je thuisbatterij op voor de laagste prijzen: met een dynamisch energiecontract laadt je op wanneer de stroomprijs laag is, bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens piekmomenten met veel zon en wind. Zo kun je goedkoop stroom inkopen en opslaan in je thuisbatterij.
- Je verkoopt de stroom wanneer de prijzen hoog zijn: met een dynamisch energiecontract kun je ook stroom terugleveren aan het net op momenten dat de stroomprijs hoog is, bijvoorbeeld ’s avonds of tijdens daluren met weinig zon en wind. Zo kun je je opgeslagen zonne-energie voor een hoge prijs terugverkopen aan je energieleverancier.
- Je gebruikt de stroom uit je batterij wanneer prijzen hoog zijn: met een dynamisch energiecontract kun je ook stroom uit je thuisbatterij gebruiken op momenten dat de stroomprijs hoog is, bijvoorbeeld ’s avonds of tijdens daluren met weinig zon en wind. Zo kun je je eigen zonne-energie gebruiken in plaats van dure stroom van het net.
Door je thuisbatterij op deze manier te gebruiken, kun je optimaal profiteren van een dynamisch energiecontract. Je kunt zo flink wat geld besparen en verdienen met je thuisbatterij. Bovendien draag je ook bij aan het in balans houden van het energienetwerk, door stroom te leveren of af te nemen op de juiste momenten.
Slimme aansturing van je thuisbatterij
Moderne softwareoplossingen maken het mogelijk je batterij automatisch te beheren, gebaseerd op stroomprijzen, verbruik, productie, en je doelen. Dit verhoogt je besparingen en draagt bij aan een efficiënter gebruik van energie, terwijl je ook het netwerk ondersteunt. Zo hoef je zelf niet meer na te denken over wanneer je je thuisbatterij moet opladen, ontladen of terugleveren. Een slimme thuisbatterij aansturing regelt alles voor je. Er zijn start-ups die dergelijke software maken en verkopen. Je krijgt dan een app die je koppelt aan je thuisbatterij en je dynamisch energiecontract. De kosten voor deze software zijn enkele euro’s per maand en die verdien je direct terug. Bovendien geeft het je ook inzicht in je energiegegevens en geeft je tips om je energieprestaties te verbeteren.
Met een slimme thuisbatterij aansturing kun je dus nog meer voordeel halen uit je thuisbatterij en je dynamisch energiecontract. Je kunt zo je energiekosten verlagen, je energieopbrengst verhogen en je energie-efficiëntie verbeteren. Daarnaast help je ook het energienetwerk te stabiliseren, door stroom te leveren of af te nemen op de juiste momenten.
Thuisbatterij slimme investering als je zonnepanelen hebt
Een thuisbatterij is een waardevolle toevoeging voor zonnepanelenbezitters, waarmee je niet alleen je energieverbruik verduurzaamt, maar ook actief bijdraagt aan een stabielere energievoorziening. Gecombineerd met slimme systemen en dynamische contracten, wordt je investering nog waardevoller.
Andere interessante blogs
Thuisbatterijen: is groter ook beter?
Dynamisch energiecontract, waarom wordt het populair?
Aan dit blog werkte Paul Teutscher mee, zoon van een aannemer en medeoprichter van Van Blauw. Hij heeft ruim 15 jaar ervaring in de financiële dienstverlening. Paul’s motto is: “Laat de wereld een beetje beter achter dan dat je hem aantrof.” Van Blauw helpt woningeigenaren bij het verduurzamen van hun woning.