Aan onze jaren-70 woning moest na aankoop flink wat geklust worden, om hem naar de moderne tijd te halen. Er was sinds de bouw van het huis namelijk vrijwel niets anders gedaan dan het onderhoud. Dit betekende natuurlijk een mooie nieuwe keuken en badkamer uitzoeken, maar ook flink wat energiebesparende maatregelen uitvoeren. Ben je benieuwd wat we hebben gedaan? In deze blog lees je hoe wij ons huis energiezuinig en duurzaam maakten.
Natuurlijke zonwering
De tuin. Dit was het eerste waar we aan begonnen toen ik het huis had gekocht. De hele tuin stond namelijk vol met gras en coniferen en er was nauwelijks een terras om buiten te zitten. We hebben niet gelijk de hele tuin aangepakt, maar wel wat leilindes geplaatst die voor een deel dienen als zonwering. De tuin, en de woonkamer zijn namelijk op het zuiden waardoor er veel zon en licht naar binnen komt. Heerlijk, maar in de zomer kan dit nogal warm worden. Deze leilindes bieden schaduw waardoor het in de zomer minder warm wordt binnen. Ik heb ze daarom direct laten planten zodat we er vrij snel al profijt van hebben. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je in de winter dat lekkere zonnetje niet in je huis hebt: deze bomen verliezen namelijk hun blad. Hierdoor kan de woonkamer met een lekkere zon in de winter zelfs nog een beetje worden opgewarmd.
https://woontlekker.nl/boom-is-slimme-natuurlijke-zonwering/
Andere zonwering
Heb je nog steeds ‘last’ van de zon omdat je bomen nog niet groot genoeg zijn of omdat je de bomen niet zo kan plaatsen dat ze de zon tegenhouden? Verdiep je dan zeker ook in zonwering. Dit heb ik ook gedaan. Ik heb me in eerste instantie gefocust op zonwering op het westen, op het oosten hebben we geen ramen. De leilindes staan namelijk op het zuiden en ik wilde even afwachten of ik er na een paar jaar meer schaduw van zou krijgen. Ook heb je op het zuiden minder last van de zon want die staat in de zomer hoger en schijnt minder direct je huis in. Zonwering op het westen dus. Vanwege financiële redenen is het luxaflex geworden, aan de binnenkant dus. Minder effectief, dat wist ik, want de warmte is dan namelijk al binnen.
Vorig jaar heb ik ook nog zonwerend doek gekocht op de stoffenmarkt en daar zelf een zonnescherm van genaaid. Dit doek hangt in de zomer voor het raam zodat de warmte buiten blijft. Met een eenvoudige bevestiging was ik voor 5 tientjes klaar!
Een paar jaar later heb ik ook nog gekozen om op het zuiden zonwering te nemen. Dit is een groot uitschuifbaar zonnescherm waar we erg veel plezier van hebben.
https://woontlekker.nl/raamdecoratie-en-zonwering-waar-moet-je-op-letten/
Led-verlichting
Toen de buitenkant van het huis grotendeels was aangepakt, ben ik me gaan focussen op de inrichting. Niet qua meubels, maar wel qua apparatuur. Hier is namelijk qua energieverbruik veel winst te behalen. Een goede start is het gebruik van ledlampen. Een ledlamp verbruikt 90% minder energie dan een spaar- of gloeilamp. Bovendien gaan ledlampen ook veel langer mee, zo’n 50x, waardoor je ook minder snel nieuwe hoeft aan te schaffen. Hierdoor heb ik binnen 2 jaar mijn aanschaf terugverdiend.
https://woontlekker.nl/led-verlichting-verbruikt-90-minder-energie-dan-spaarlamp/
Luchtdicht tape
In het huis heb ik het raam met ‘ouderwetse’ borstwering op het zuiden vervangen door grote openslaande deuren met brede ramen van het plafond tot de grond aan beide zijden. Hierdoor is er veel lichtinval en kan je makkelijker gebruik maken van de zon als warmtebron. Om deze warmte ook daadwerkelijk binnen te houden heb ik de kieren en naden in het kozijn extra afgedicht. Het tape van fabrikant SIGA heeft een extreme hechting en wordt levenslang gegarandeerd. Ook hoeft deze investering niet veel geld te kosten: het kost maar 2 à 3 euro per meter. Blog met een leuk filmpje!
https://woontlekker.nl/luchtdicht-tape-van-siga-in-nieuw-kozijn/
HR++ glas
Enkel luchtdichttape bij de nieuwe pui was niet genoeg, het kon nog beter! Ik heb me ook verdiept in verschillende soorten glas om warmte, dan wel kou, buiten te houden. Na wat onderzoek, en een expert te hebben geraadpleegd, heb ik ervoor gekozen om HR++ glas in de nieuwe pui te laten zetten. Op internet wordt beweerd dat dit glas 2,5 keer beter is dan normaal glas. Dit is natuurlijk ook wat duurder dan normaal glas, maar het resulteert wel in een lagere energierekening. Hierdoor kun je na 2 jaar de extra investering hebben terugverdiend.
https://woontlekker.nl/hrglas-isoleert-geeftcomfort-en-levert-geld-op/
Tochtstrips
Door het luchtdichte tape hebben we bij de nieuwe pui geen last van tocht. Dit is echter bij de oude openslaande ramen niet het geval. Hier verliezen we warmte en voelen we soms zelfs een windje waaien. Om dit, zonder al te veel kosten en gedoe op te lossen, heb ik tochtstrips geplaatst (uh nou ja, mijn partner Koos). Bij de bouwmarkt heb je verschillende soorten. Hij heeft kunststof strips bevestigd met een rubberen randje in de kozijnen waar nog geen strips aanwezig waren. Het kostte me slechts een tientje per raam, en levert ons vooral veel comfort op. En zal ook zeker wat schelen op de energierekening.
https://woontlekker.nl/lekkere-bespaartip-tochtstrips-in-raamkozijnen/
Dakisolatie
In het huis heb ik voorheen vooral kleine energiebesparende ingrepen uitgevoerd, al was de nieuwe pui ook een grote en wat duurdere klus. Maar dit staat niet in verhouding tot de nieuwe isolatie van het gehele dak. We hebben de dunne laag steenwol van binnenuit verwijderd en een 17 cm dik hoogwaardig isolatiepakket aangebracht. Hierdoor is het comfortabeler in de slaapkamers en bespaar je ook een hoop op je energierekening. Een stuk meer door bijvoorbeeld tochtstrips te plaatsen. Echter, het is ook een veel grotere uitdaging. Wil je hier ook mee aan de slag? Of kijken hoe we het hebben aangepakt? Download dan het ebook (te vinden in de blog).
https://woontlekker.nl/stappenplan-energiezuinige-dakisolatie-in-gratis-e-book/
Openhaard eruit
De openhaard staat bekend als een gezellige warmtebron. Maar niets is minder waar: een openhaard heeft namelijk een rechtstreekse verbinding naar buiten toe, waardoor er juist kou naar binnen komt. Rigoreuze oplossing: de openhaard eruit! Naast het feit dat er nu minder koude lucht het huis in komt, is de rook slecht voor de gezondheid en het milieu. Een andere bonus is dat we nu extra ruimte hebben in huis. Wij hebben de tv hier neergezet en een leuke kast erboven laten maken.
https://woontlekker.nl/jouw-gezellige-houtkachel-ligt-onder-vuur/
Spouwmuurisolatie
Nog zo’n grote klus als het dak isoleren: de spouwmuur isoleren. Dit is er alleen eentje die niet zo makkelijk zelf is uit te voeren, dus deze heb ik uit besteed. Geen goedkope klus, maar het kan veel schelen in de energierekening! De spouw zal in de 80-er jaren geïsoleerd zijn geweest, er zat nog een beetje schuim in en dit was nagenoeg allemaal verpulverd. Uit de 3 offertes die ik heb aangevraagd bleek dat de nog aanwezige isolatie aanvullen met nieuw hoogwaardig materiaal het simpelst en goedkoopst was. Binnen een dag was de spouwmuur volledig geïsoleerd én de rest van de buurt heeft er eigenlijk geen overlast aan ondervonden. Een behoorlijke investering, die binnen een jaar of 3 is terug te verdienen. Bonus: 10 jaar garantie op het isolatiemateriaal, mocht er iets mis zijn.
https://woontlekker.nl/na-isoleren-spouwmuur-met-hoogwaardig-schuim/
Vloerisolatie
Het isolatieproces van het huis is een groot succes: het dak en de muren zijn nu voorzien van het beste isolatiemateriaal. Maar er miste nog iets, de vloer. Ook deze kan geïsoleerd worden, maar bij ons zat er niets. De makkelijkste manier om dit te doen is via de kruipruimte. Je kunt het zelf doen, maar het is een behoorlijke klus (en wij zijn ook de jongsten niet meer, hoor ik regelmatig van mijn dochter). Dus: klus uitbesteed. Ook dit project was niet goedkoop, maar we konden gebruik maken van een subsidieregeling (in combinatie met de isolatie van de spouwmuur) waardoor 20% is vergoed. Toch mooi meegenomen.
https://woontlekker.nl/dankzij-vloerisolatie-nooit-meer-koude-voeten/
De toekomst
Dit zijn de 10 duurzame maatregelen die we de afgelopen 5 jaar hebben toegepast om zo energiezuiniger te kunnen wonen. Of het heeft gewerkt? In comfort 100% ja! In energieverbruik zie ik ook een mooi daling. Er zijn natuurlijk nog andere maatregelen die kunnen worden uitgevoerd om het huis nog zuiniger te maken. We hebben daarna ook HR++-isolatieglas beneden laten aanbrengen en 15 zonnepanelen laten installeren.
Hou Woontlekker in de gaten voor updates!