Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Zonnepaneel en zonnecollector; wat is het verschil?

dak met zonne-energie

8 april 2015

Home » Blogs Woontlekker » Zonnepaneel en zonnecollector; wat is het verschil?

Het verschil tussen een zonnepaneel en een zonnecollector was mij eigenlijk niet duidelijk. Natuurlijk zie ik dat een dak er niet altijd hetzelfde uitziet. Maar ik had mij niet gerealiseerd dat wat op een dak ligt andere functies kan hebben. Het leidt tot energiebesparing, maar op een andere manier. Tijd voor opheldering!

In een vorige blog meldde ik dat ik een ander huis heb gekocht. Het huis dateert uit 1973, dus er valt wat te verbeteren. We zijn nu druk met de voorbereidingen om het huis eigentijds te maken en comfortabel. Zou ik ook iets aan energiezuinigheid kunnen doen? Er moet een nieuwe cv-ketel in, dus dacht ik dat het slim is zonnepanelen op het dak te leggen. Na contact met een installateur bleek mij:

  1. Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit voor verwarming, verlichting, tv-kijken enz.
  2. Een zonnecollector zet zonlicht om in warmte die water voor huishoudelijk gebruik verwarmt.

De installateur legde mij ook uit dat de zonnecollectoren en een zonneboiler (warmwaterboiler dus) samen een systeem zouden vormen in mijn huis. Toen ik ging zoeken op internet ontdekte ik dat een zonneboiler ook gebruikt kan worden voor je verwarming. Eigenlijk logisch, want door radiatoren loopt water.
Overigens: de term PV staat voor het Engelse woord ’Photo Voltaic’. Een PV-paneel is dus hetzelfde als een zonnepaneel. Je hebt een omvormer nodig om de opgewekte elektriciteit direct in huis te kunnen gebruiken. Dit apparaat wordt meestal vlak onder het dak gemonteerd.

In 2022 heb ik een nieuwe vergelijkende blog over PV- en PVT-panelen geschreven!

Wat is het meest energiezuinig?

Wat interessant is, is te onderzoeken wat het meest energiezuinig is. Dit is des te meer van belang omdat de investering aanzienlijk is. Echt een ander verhaal dan alleen een nieuwe cv-ketel. We gebruiken meer energie voor warm water en verwarming dan voor elektriciteit. Dat zou pleiten voor een zonneboiler en niet voor een zonnepaneel. Maar water is weer een stuk goedkoper dan elektriciteit. Een zonneboiler lijkt dus een milieuvriendelijker keuze en zonnepanelen vooral een financieel interessante. Natuurlijk kun je ze ook beide toepassen, zoals de bewoners van het huis op de foto hebben gedaan.

Eerst andere keuzen

Als je online zoekt op dit soort termen komen er vele hits naar voren. Daarom zet ik in deze blog geen links. Beter zelf op zoek te gaan! En ben je benieuwd hoe het mij vergaat? Ik heb voorlopig de keuze gemaakt alleen een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. Het wensenlijstje voor de komende maanden is namelijk aanzienlijk en ik kan het geld maar 1x uitgeven. Bovendien, met gevelisolatie kan ik veel grotere stappen zetten om energie te besparen. Dus na de verhuizing gaan we dat eens goed op een rij zetten. Over gevelisolatie heb ik overigens recent een leuk filmpje op Woontlekker geplaatst.

Op de foto zie je boven 2 zonnecollectoren en er onder 8 zonnepanelen.

Andere interessante blogs…

Basiskennis warmtepomp in handige bijlage trendrapport

Basiskennis warmtepomp in handige bijlage trendrapport

De branchevereniging van warmtepompbedrijven heeft het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023 uitgebracht. Het is een rapport met 96 pagina’s over de huidige stand van zaken. De bijlage ‘Alles over warmtepompen’ is heel interessant voor wie zich wil oriënteren als woningeigenaar.