Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Zonnepanelen blijven gunstig ook als saldering vanaf 2025 minder wordt

zonnepanelen saldering

3 augustus 2022

Home » Blogs Woontlekker » Zonnepanelen blijven gunstig ook als saldering vanaf 2025 minder wordt

De aanschaf van zonnepanelen blijft financieel nog steeds aantrekkelijk, hoewel de regeling voor saldering afgebouwd wordt. Waarschijnlijk kan er vanaf 2025 nog maar 64% gesaldeerd worden, de jaren daarna neemt het percentage geleidelijk af. Je krijgt dan minder geld voor de stroom die je teruglevert. De salderingregeling wordt dan een terugleververgoeding.

De aanschaf van zonnepanelen blijft bij de afbouw van de saldering financieel gunstig, ook al is het voordeel kleiner. Schaf je in 2023 een set van 10 zonnepanelen aan, dan heb je een gemiddelde opbrengst van 510 euro per jaar gedurende de levensduur van 25 jaar. De eerste jaren is de opbrengst groter, daarna neemt deze af als ook de salderingsregeling afgebouwd wordt.
Dit blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal die zij vandaag publiceerden.

Saldering wordt terugleververgoeding

Een set van 10 zonnepanelen gericht op het zuiden kost 4.500 euro (prijspeil 2021) en levert 3.200 kWh per jaar. De aanschaf van zonnepanelen geeft daarmee een rendement dat is te vergelijken met een rente op een spaarrekening van 4,3%. De terugverdientijd is 7 jaar. Milieu Centraal rekent hierbij met een lange termijn stroomprijs van 22 cent per kWh en een teruglevergoeding van 9 cent. Voor veel huishoudens is de stroomprijs nu hoger. Dan is ook de terugverdientijd korter.

Zou de salderingsregeling niet worden afgebouwd, dan is de opbrengst van 10 zonnepanelen over de levensduur gemiddeld zo’n 770 euro per jaar en de terugverdientijd zo’n 6 jaar.

Veranderingen saldering zonnepanelen

De huidige salderingsregeling houdt in dat de zonnestroom die je aan het net levert, wordt weggestreept tegen de stroom die op een ander moment van het net wordt afgenomen. Dat levert een gunstig tarief op voor het terugleveren van stroom, namelijk dezelfde prijs als een consument voor zijn stroom betaalt. Op dit moment varieert dat van 15 tot zo’n 40 cent per kWh.

Vanaf 2025 64% salderen

De overheid wil de salderingsregeling gaan afbouwen vanaf 2025, dit is twee jaar later dan eerder het plan was. Heb je al zonnepanelen dan kun je dus twee extra jaren voor de volle 100 procent salderen. Vanaf 2025 kunnen huishoudens nog maar 64% salderen. Vanaf 2027 gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 is salderen niet meer mogelijk en ontvangt een huishouden voor alle teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Ieder energiebedrijf stelt zelf de hoogte vast, volgens het overheidsvoorstel moet dit echter wel minimaal 80% van de leveringskosten per kWh, zonder belasting of heffingen (‘kale stroomprijs’), zijn.

Uitgangspunten berekening saldering

De opbrengst hangt sterk af van de ontwikkeling van de stroomprijs en de terugleververgoeding. Milieu Centraal rekent met een lange termijn stroomprijs van 22 cent per kWh, inclusief belastingen en btw en een terugleververgoeding van 9 cent per kWh. Voor veel huishoudens is de stroomprijs nu hoger. Daarnaast rekent Milieu Centraal voor een set van 10 zonnepanelen op het zuiden met aanschafkosten van 4.500 euro (prijspeil 2021,na teruggave van btw) en een jaaropbrengst van 3.200 kWh.

Op Woontlekker schrijven we vaker over zonnepanelen, hier vind je meer informatie.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!