Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Zonnepanelen.net, houvast over zonne-energie

zonnepanelen.net

18 september 2015

Home » Blogs Woontlekker » Zonnepanelen.net, houvast over zonne-energie

Een uit de hand gelopen hobby, noemt Marcel Blaauw zijn onafhankelijke site Zonnepanelen.net. Zijn doel is de cowboyverhalen uit de wereld te helpen en betrouwbare informatie te geven over opbrengst, kwaliteit en terugverdientijden van zonnepanelen. Sinds juni van dit jaar vergelijkt hij de prestaties van 30 merken zonnepanelen. Die zijn op het dak van zijn bedrijfspand in Ede geplaatst. Er komen nu al opmerkelijke resultaten uit. Tussen het beste en slechtste paneel zit een opbrengstverschil van maar liefst 12%.

Voorspelde vermogen zonnepanelen valt meestal lager uit

De panelen zijn onder identieke omstandigheden op het dak geplaatst. Uit de vergelijking komen grote verschillen in prestaties naar voren. Ook blijkt dat het vermogen dat in de folders staat vaak lager uitvalt dan de werkelijke capaciteit. Een verschil van 12% betekent voor een gemiddeld huishouden € 1.000,- minder opbrengst over 10 jaar. Dat is 20% van de aanschafwaarde. Belangrijke informatie dus als je van plan bent zonnepanelen aan te schaffen.

Meer over de eerste resultaten van deze test lees je hier.

Op Zonnepanelen.net kun je de resultaten live volgen via de webcam.

Zonnepanelen-net boordevol nuttige informatie

De site zit boordevol nuttige informatie. Voor de leek is het op het eerste gezicht een wirwar, zeker de homepagina, maar schijn bedriegt. De site is breed opgezet en via de heldere navigatiebalk makkelijk toegankelijk. Je kunt zelf de terugverdientijd berekenen van zonnepanelen en een gratis opbrengstscan aanvragen. Ook kun je een legplan downloaden voor het plaatsen van zonnepanelen op een schuin of plat dak. De site stelt dat gegevens over 1000 zonnepanelen en 300 omvormers handig zijn te vergelijken. Ik heb het niet gecheckt, maar ik geloof het direct.

Veel tips en lijstjes over techniek, organisatie en geld

Zeer waardevol en informatief vind ik vooral de talloze artikelen met tips en lijstjes waar je rekening mee moet houden over techniek, organisatie en geld. Zo heeft Marcel in een top 10 vervat wat leveranciers je niet vertellen. Zeer aan te bevelen om dit overzicht eerst te lezen voordat je een bestelling plaatst! Samengevat: goedkoop is duurkoop. Vooral in deze markt.

Objectieve informatie over zonnepanelen

Zonnepanelen.net is een initiatief van ‘Groene’ ondernemers Marcel Blaauw en Bart Mossink. Hun doel is consumenten objectief te informeren over de aanschaf van zonnepanelen. Als kadootje voor mijn aanmelding voor de wekelijkse nieuwsbrief kreeg ik een rapport over de testresultaten van omvormers.

Andere interessante blogs…