Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Zonwerend glas heeft ook een schaduwkant

zonwerend glas

8 februari 2023

Home » Blogs Woontlekker » Zonwerend glas heeft ook een schaduwkant

De zomers worden warmer zodat we steeds meer op zoek gaan naar maatregelen om onze woning koel te houden. Een van de mogelijkheden is glas met een speciale zonwerende coating, ook wel zonwerend glas genoemd. Dat houdt in de zomer de warme zonnestralen buiten en maakt het in de woning een stuk koeler. Klinkt ideaal, maar er is – letterlijk en figuurlijk – ook een schaduwkant.

Zonwerend glas is veelal HR++ glas met een extra zonwerende coating die de warmte van de zon buiten houdt. Deze technische oplossing is met name interessant voor woningen met veel ramen of een grote pui waar de hele dag de zon op staat. Want hier wordt het in de zomer namelijk ontzettend warm. Op verschillende websites van glasaanbieders staat dat deze innovatie in de winter ook zeer geschikt is. De kwaliteit is namelijk HR++ glas, glas dat goed isoleert en de warmte van de verwarming binnenhoudt. Maar ze houden geen rekening met de voordelen van de winterzon, die door de zonwerende coating wordt buiten gehouden. 

Zonwerende coating belemmert

Zonwerende coating heeft dus verschillende voordelen: het wordt in de zomer niet zo warm in je woning en je hebt geen schermen nodig die de lichtinval of je uitzicht belemmeren. Deze voordelen spelen enkel in de zomer. De nadelen die deze coating met zich meebrengt, zul je vooral ervaren als je woning verwarmd moet worden. In de winter wordt je woning verwarmd door het verwarmingssysteem én door de zon, als die er is. Maar door de zonwerende coating, kunnen de warme zonnestralen je woning niet in, waardoor deze natuurlijke bron van verwarming wegvalt.

De winterzon is dus een belangrijke warmtebron voor gebouwen. Als deze goed geörienteerd zijn op de zon, hoeft de verwarming op zonnige winterdagen soms niet eens aan! Hiermee kan volgens dit artikel van Kennisinstituut KERN tot wel 50% worden bespaard op stookkosten. 

zonwerend glas

Op deze afbeelding zie je hoe warmtewerend glas werkt. De coating is het turquoise streepje achter de eerste glasplaat. Bron: AA-glas

Zonwerend glas vergeleken met alternatieven

Het artikel van Kennisinstituut KERN maakt een vergelijking tussen drie soorten zonwering:

  • Een overstek van 1 meter boven ramen die op het zuiden zijn geörienteerd
  • Verticale zonwering
  • Zonwerend glas

De drie zorgen ervoor dat het in de zomer een stuk aangenamer is in de woning. In de winter zijn er echter grotere verschillen. De eerste optie, het overstek, zorgt ervoor dat er een kleine toename in verwarming nodig is. Dit komt doordat het overstek een klein deel van de zon tegenhoudt. De verticale zonwering kan omhoog  zodat de zon de ruimtes in huis optimaal kan verwarmen. De zonwerende beglazing zorgt er daarentegen voor dat er 15% meer moet worden gestookt dan als de zon de woning wel optimaal kan verwarmen.

Conclusie: vaste zonwering kost energie in de winter!

De beste zonwering zomer én winter?

Als er naar de berekeningen van Kennisinstituut KERN wordt gekeken, kun je dus het best voor tijdelijke zonwering kiezen. Deze doe je naar beneden als je het nodig hebt zodat je slim gebruik kunt maken van de warmte van de zon.

Er zijn natuurlijk nog veel meer opties dan de drie die zijn besproken. Zo zijn er raffstores, dit lijkt een beetje op jaloezieën maar dan aan de buitenkant van je woning. Een stijlvolle oplossing, menigeen vindt het ook fraaier dan zonwering én ze belemmeren het uitzicht minder. Maar je kunt ook voor natuurlijke zonwering kiezen zoals ik thuis heb gedaan. Leilindes hebben veel bladeren in de zomer waardoor schaduw ontstaat. Deze vallen in de herfst waardoor de winterzon wél het huis in kan komen. Een gedeeltelijke oplossing zijn bomen altijd.

Meer lezen over zonwering en glas

ISSO, een kennisplatform voor bouwprofessionals, heeft een whitepaper gemaakt over zonwering. Je kan dit hier lezen als je gratis een account aanmaakt. En niet te vergeten: Woontlekker heeft zelf ook een informatief ebook over energiezuinig glas kiezen.

Andere interessante blogs…